Tenis
0

Nadal: Ostati zdrav i spreman mi je važnije od titula

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Najbolji teniser svijeta, Španac Rafael Nadal, uživao je ove godine u jednoj od najboljih sezona na ATP Touru u karijeri.

Nadal se u februaru vratio na Tour nakon sedmomjesečne stanke zbog povrede koljena. Osvojio je 10 titula, uključujući svoj rekordni osmi Roland Garros i drugi US Open. Srbinu Novaku Đokoviću preoteo je u završnici sezone vodeću poziciju na svjetskoj rang-listi.

"Moja je najveća želja u idućoj godini ostati zdrav i spreman kako bih mogao nastupati na svim velikim turnirima. Stoga za iduću godinu trenutno ne razmišljam o mogućem devetom naslovu u Roland Garrosu ili trećem u Wimbledonu. Meni je najvažnije zadržati dobru fizičku spremu i biti u mogućnosti takmičiti se na turnirima cijelu godinu na visokom nivou. Vidjeli ste da to nije lako, jer takvu priliku nisam imao u 2012. ili 2013. godini", izjavio je Nadal za As.

Ove godine je ostao za jedan naslov kratak u odnosu na rekordnu 2005. godinu u kojoj je osvojio 11 titula, uključujući i prvi Roland Garros.

"Ne mogu reći je li u rezultatskom smislu 2013. godina bila moja najbolja u karijeri. Za mene je poseban bio osjećaj što sam mogao igrati na nivou kakav sam želio dosegnuti. Sigurno mi je ova godina bila najemotivnija u karijeri. Bio sam svježiji nego ikada kada sam se vratio nakon pauze od sedam mjeseci. U tome je možda bio najveći ključ mojih uspjeha", rekao je Nadal.