Druga sedmica Wimbledona
0

Nadal očekuje Del Potra, sestre Williams željne finala

Sarajevo-x.com
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal brani titulu osvajača Wimbledona od prošle godine, a na tom putu sljedeća prepreka mu je 1,98 metara visoki Argentinac Juan Martin del Potro.

U ponedjeljak će i sestre Williams krenuti dalje u pohodu na finale jednog od najprestižnijih teniskih turnira na svijetu.

Svjetski broj jedan, Nadal, imat će težak zadatak protiv Potra, koji ga je pobijedio u polufinalu US Opena 2009. Ipak, Špancu bi mogla biti od pomoći svježina koju Potro nema, s obzirom da je morao igrati svih šest dana prve sedmice Wimbledona jer je kiša ometala raspored takmičenja.

"Uvijek je veliki izazov igrati protiv njega", kazao je Nadal. "Veoma je težak protivnik i jedan od najboljih igrača svijeta".

Argentinac Del Potro pod pritiskom

Del Potro, na drugoj strani, tvrdi da će protiv Nadala igrati pod pritiskom.

"Prije dvije godine sam ga pobijedio u New Yorku. Ne znam da li sam sada blizu tom nivou", kazao je. "Da biste pobijedili Rafu morate igrati nevjerovatan tenis".

Srbijanski teniser Novak Đoković, drugoplasirani na ATP listi, u trećem krugu susreo se sa nezgodnim Kipraninom Marcosom Baghatisom i pobijedio ga u vrlo teškom meču.

U osmini finala slijedi mu susret sa ljevorukim Francuzom Michaelom Llodrom, kojeg je u prethodna tri meča pobijedio dva puta.

"Bit će teško. Moram poraditi na servisu i nadati se da ću proraditi", kazao je Đoković.

Federer neopterećen rekordima

Šestostruki šampion Roger Federer u sljedećem susretu Wimbledona igra protiv Rusa Mikhaila Južnija, kojeg je pobijedio 10 puta u 10 okršaja.

Federer će ove godine pokušati dostići rekord Petea Samprasa, koji je osvojio sedam titula na Wimbledonu.

"Ne provodim dane razmišljajući o tome kako zadugo nisam osvojio neki Grand Slam", priznao je Švicarac. "Stvari se brzo preokrenu. Zbog takvih stvari se ne plače."

Četveroplasirani na ATP listi, Andy Murray, igra protiv Francuza Richarda Gasqueta, a od ostalih zanimljivih mečeva tu su onaj između Mardyja Fisha i Tomasa Berdycha, te Lukasza Kubota i Feliciana Lopeza.

Španac David Ferrer odmjerit će snage sa Francuzom Jo-Wilfriedom Tsongom, a 18-godišnji Australijanac Bernard Tomic danas dijeli teren sa Belgijancem Xavierom Malisseom.

Serena Williams puna samopouzdanja

U ženskoj konkurenciji u najboljih 16 igraju obje sestre Williams, Serena i Venus. Sereni će se suprotstaviti Francuskinja Marion Bartoli, a Venus Tsvetana Pironkova.

"Nemojte se kladiti protiv mene", poručila je Serena, uprkos tome što je 11 mjeseci bila van terena.

Njena igra protiv Ruskinje Marije Kirilenko u subotu bila je impresivna. Pobijedila je sa 6:3, 6:2 i poručila da joj je to od povratka bio najbolji meč.

Prva na WTA listi, Caroline Wozniacki, pokušat će se plasirati u četvrtfinale protiv Slovakinje Dominike Cibulkove, ali će najviše pažnje sigurno privući susret Marije Šarapove i Kineskinje Peng Shuai.

Od ostalih interesantnih susreta izdvajamo mečeve Sabine Lisicki i Petre Cetkovske, te Tamire Paszek i Ksenije Pervak. Nadia Petrova iz Rusije igra protiv Victorie Azarenke iz Bjelorusije, dok Petra Kvitova dočekuje Yaninu Wickmayer.