Oštra reakcija
32

Moskva odgovorila na zabranu isticanja zastave na Australian Openu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Organizatori velikog sportskog događaja zabranili su navijačima u Melburnu da budu istaknute ruske i beloruske zastave.

Nakon odluke o zabrani ruskih i bjeloruskih zastava oglasila se ruska ambasada u Canberri.

U saopćenju Tennis Australia u utorak se navodi da je odluka donesena nakon incidenta na terenu koji se dogodio tokom meča prvog kola između Ukrajinke Kateryne Baindl i Ruskinje Kamille Rakhimove u ponedjeljak, tokom kojeg su neke pristalice pokazale rusku trobojnicu i glasno podržali rusku teniserku.

Kao odgovor na to, ruska ambasada u Australiji objavila je saopćenje na Twitteru u kojem je oštro osudila odluku da se uvede zabrana prikazivanja ruske zastave tokom turnira, prenosi RT.

"Odluka o zabrani pojavljivanja ruskih i bjeloruskih zastava na Australian openu još je jedan primjer neprihvatljive politizacije sporta. Osim što je već diskriminirala ruske tenisere svojom politikom 'neutralne zastave', Tennis Australia je sada otišla dalje tako što je osigurala da ih njihovi navijači ne mogu javno podržati", navodi se u saopćenju.

Dodali su da je poruka Tennis Australije da se obavezuje da će nastaviti raditi kako bi osigurao najbolje moguće okruženje za uživanje u tenisu jako ironična.

"Zaista je žalosno vidjeti kako organizatori turnira popuštaju pred otvorenom i prilično arogantnom političkom manipulacijom žrtvujući duh fer-pleja koji je nekada bio svojstven Australian Openu", piše u saopćenju ruske ambasade.