Heroj Australije
0

FOTO+VIDEO / Marinko Matošević iz Jajca 49. teniser na ATP listi

Klix.ba
Marinko Matošević
Bosanac Marinko Matošević, koji nastupa pod zastavom Australije, trenutno je 49. teniser na ATP listi.

Marinko je rođen 1985. godine u Jajcu. Dok je još bio dijete, sa svojim roditeljima Brankom i Ljubicom Matošević je emigrirao u Australiju, gdje i danas živi. Tenis je počeo trenirati sa 13 godina na Akademiji u Melburnu. Do sada je osvojio pet Futures turnira i dva ATP Challengera.

Prema pisanju australskih medija, trenutno je jedan od najpopularnijih sporstista u toj zemlji s obzirom na to da je prvi Australac među 50 najboljih tenisera svijeta. Zbog svog karaktera na teniskim terenima, fanovi su mu dali nadimak "Mad dog Matošević". Učestvovao je na Australian Openu, French Openu, Wimbledonu i U.S. Openu.

"Malo me strah kad čujem sva ta imena koja se nalaze ispred mene. Ne mislim da ću nekad biti prvi na svijetu, ali sam i sada zadovoljan onim što sam postigao. Mislim da sam zasluženo među 50 tenisera na ATP listi", kazao je Matošević.

Dodao je kako se ne smatra prvim teniserom Australije.

"Sve dok Lleyton Hewitt igra, on je pravi 'broj 1'. Možda sam trenutno ispred njega, ali on je više od deset godina predstavljao Australiju i zbog toga osjećam da ja nisam trenutno najbolji Australac u tenisu", dodaje Matošević.

Ovaj 27-godišnji Bosanac proglašen je za igrača koji je u 2012. godini najviše napredovao na ATP listi.

U jednom trenutku, sjeća se, pao je u veliku rezultatsku krzu, zbog čega je imao česte sastanke sa trenerom Joshom Eagleom i sportskim psihologom Anthonyjem Klaricom kako bi razgovrali o ambcijama i ciljevima.

"Josh mi je rekao da moram biti između 100. i 150. mjesta na ATP listi. To mi je napisao na papiru. Kad je izašao, poderao sam papir i bacio ga u kantu za smeće. Nakont toga, sjeo sam sa Anthonyjem i rekao mu da ću, ako ne budem među 100 tenisera, odustati. Znam neke tenisere koji su se za Top 100 borili cijeli život, a nikad nisu bili ni blizu. Ja to nisam želio", pojašnjava Matošević.

Nekoliko sedmica nakon ovih razgovora, Jajčanin se kvalifikovao za ATP turnir u Delray Beachz na Floridi u SAD-u, gdje je u finalu izgubio od Kevina Andersona.

Kaže kako mu je najdraži teniser Marat Safin, uživa u grčkoj i italijanskoj hrani, najbolji film mu je "Kum", a voli igrati nogomet, poker i košarku.