Poznavao ubicu
0

Legendarni teniser preživio je školski masakr u kojem je ubijeno 16 učenika i učiteljica

H. H.
Andy Murray kao dječak dok je pohađao osnovnu školu u Dunblaneu (Foto: Instagram)
Andy Murray kao dječak dok je pohađao osnovnu školu u Dunblaneu (Foto: Instagram)
Svojevremeno najbolji teniser svijeta Andy Murray bio je svjedok velike tragedije i horora sličnom onome u Beogradu, kada je 1996. godine napadač ubio 16 djece i učiteljicu u masakru u školi u škotskom Dunblaneu.

Teniska zvijezda, koja je tada imala samo devet godina, priznao je da je poznavao ubicu Thomasa Hamiltona (43), s kojim se čak i vozio u automobilu.

Murray i njegov brat Jamie bili su na časovima u martu 1996. godine kada je Hamilton upao fiskulturnu salu osnovne škole, naoružan sa četiri pištolja i 700 metaka, a zatim ubio učenike prije nego što je izvršio samoubistvo.

Škot je prvi put govorio o tragediji u dokumentarcu Amazon Prime Video "Andy Murray: Resurfacing", i ispričao kako je tenis postao "bijeg" od tragedije koju je na svu sreću izbjegao.

Bivši 1. teniser svijeta je ranije samo kratko spomenuo tragediju u Dunblaneu u BBC programu 2013. godine, ali nikada nije govorio o tome da je poznavao ubicu.

O tragediji u filmu čak nije mogao pričati licem u lice, te je umjesto toga ostavio govornu poruku režiseru. Njegova majka otkrila je da je Andyjev razred krenuo ka dvorani, ali da su čuli buku zbog koje su se vratli nazad i tako izbjegli krvoproliće.

Vlada Velike Brijtanije je djelovala nakon Dunblanea, najsmrtonosnije masovne pucnjave u modernoj britanskoj historiji, donošenjem oštrih zakona o oružju. Od tada na Otoku ništa slično nije ponovilo.