Tenis
12

Finale Davis Cupa: Hrvatska povela protiv Argentine, Čilić nakon velike borbe savladao Delbonisa

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
U prvom meču finala Davis Cupa između Hrvatske i Argentine snage su odmjerili Marin Čilić i Federico Delbonis. Meč je odigran u zagrebačkoj Areni, a Čilić je pobjedom 3:2 u setovima donio prednost Hrvatskoj.

Meč je počeo Čilićevim servisom, a Hrvat ga je osvojio bez izgubljenog poena. Delbonis je uzvratio istom mjerom. Čilić je vratio prednost, a onda u četvrtom gemu napravio break za 3:1. Hrvatski teniser je zadržao svoju prednost te je nakon 36 minuta riješio prvi set u svoju korist rezultatom 6:3 u gemovima.

U drugom setu su teniseri držali svoj servis sve do jedanaestog gema, kada je Čilić stigao do drugog breaka na ovom meču i poveo sa 6:5. Uslijedio je uspješan servis, pa je Hrvat dobio i drugi set poslije 51 minutu igre.

Na otvaranju trećeg seta je poveo Delbonis, a potom je oduzeo servis Ćiliću za 2:0. Međutim, hrvatski teniser odmah zatim vratio break, a potom odservirao za izjednačenje 2:2. Ključni trenutak se dogodio u osmom gemu kada je Delbonis napravio break, a potom uspješnim servisom dobio treći set rezultatom 6:3 u gemovima i ostao u ovom meču. Treći set je također trajao 51 minutu.

Delbonis je dobro zaigrao na početku četvrtog seta i napravio break, a onda svojim servisom povisio vodstvo na 2:0. Argentinac je Hrvatu oduzeo servis i u trećem gemu, nakon čega je dobro odservirao za 4:0. Ćilić je uspio doći do jednog gema, ali se Delbonis vratio sa dobrim servisom, a potom i napravio novi break za 6:1 u četvrtom setu i izjednačenje rezultata na 2:2 u setovima. U trećem setu se igralo 31 minutu.

Odlučujući peti set je "probudio" Čilića koji je odmah napravio break za vodstvo, a potom to potvrdio servisom za 2:0. Novi break je hrvatski teniser napravio u sedmom gemu za 5:2, a potom servisom završio meč nakon tri sata i 35 minuta igre. Čilićeva pobjeda je donijela vodstvo Hrvatskoj nad Argentinom.

Drugi meč današnjeg programa igraju Ivo Karlović i Juan Manuel Del Potro.

Hrvatska se bori za svoju drugu titulu nakon što je 2005. bila bolja od Slovačke u svom jedinom finalu, dok su Argentinci četiri puta poraženi u finalima (1981., 2006., 2008. i 2011. godine).

Finale Davis Cupa:

Hrvatska : Argentina 1:0 (Marin Čilić - Federico Delbonis 3:2 /6:3, 7:5, 5:7, 1:6, 6:2/)