Tenis
37

Džumhur poražen od Chardyja u 1. kolu Mastersa u Rimu

Piše: D. B.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur danas je u 1. kolu ATP turnira u Rimu igrao protiv Francuza Jeremyja Chardyja te je poražen rezultatom 1:2 u setovima.

Damir je današnji meč dočekao kao 75. igrač svijeta, dok je Jeremy 32. na ATP listi. Odlično je počeo i već u prvom gemu napravio break za vodstvo u prvom setu, a nakon toga bez izgubljenog poena osvojio svoj servis za 2:0 u gemovima. Sjajnu igru je prikazao i u trećem gemu te zasluženo stigao do drugog breaka. Na 4:0 je povisio uz manje probleme prilikom svog servisa.

Chardy je u petom gemu uspio dobro servirati i smanjiti na 1:4. Potom je imao break loptu i priliku da napravi break, ali nije uspio, pa se Džumhur vratio i poveo sa 5:1. Francuz potom dobija sedmi gem, ali Damir uspješno servira za osvajanje prvog seta rezultatom 6:2 u gemovima nakon 29 minuta igre.

Naš teniser je na otvaranju drugog seta iskoristio drugu break loptu i poveo, a potom povisio na 2:0. Treći gem drugog seta pripao je Chardyju, ali je Džumhur ekspresno vratio prednost od dva gema.

U petom gemu je naš teniser imao tri break lopte, no, Francuz se uspio izvući i smanjiti na 2:3. To ga je očigledno motivisalo i podiglo njegovu igru, pa je u osmom gemu Francuz stigao do breaka i izjednačio na 4:4, a potom i servirao za 5:4, svoje prvo vodstvo u ovom meču. Damir je bio pod pritiskom te je servirao za ostanak u drugom setu, a Chardy je to iskoristio, napravio novi break te dobio drugi set 6:4 nakon 45 minuta igre.

Chardy je otvorio treći set servisom bez izgubljenog poena, a potom ne koristi priliku za break na Džumhurov servis. Naš teniser se vratio i izjednačio na 1:1, a onda uspio oduzeti servis Chardyju i povesti 2:1. Ipak, Francuz odmah vraća break za 2.2.

Francuski teniser je do breaka došao i u šestom gemu za 4:2, a onda je u osmom gemu ponovo oduzeo servis Džumhuru i dobio ovaj set sa 6:2 te se plasirao u 2. kolo. Meč je trajao sat i 46 minuta.

Chardy će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Roberto Bautista - Paolo Lorenzi.