Tenis
33

Davis Cup reprezentativci BiH spremni za meč sa Litvanijom

Piše. D.K.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Davis Cup reprezentacija BiH ovog vikenda u sarajevskoj sportskoj dvorani na Mojmilu protiv selekcije Litvanije igra odlučujući meč za plasman u prvu grupu euroafričke zone, što bi predstavljalo historijski uspjeh za bh. tenis.

Biće ovo treći put da bh. teniseri u Davis Cupu igraju odlučujući meč za ulazak u viši rang takmičenja, ali i prvi put pred svojom publikom.

Svi bh. teniski reprezentativci optimistični su pred ovaj meč, ali će ipak u duel sa Litvancima ući sa velikom dozom opreza.

Sa treninzima su počeli jučer kako bi se mogli priviknuti na RuKort hard indoors podlogu, a žrijebanje mečeva planirano je za četvrtak.

Selektor Davis Cup reprezentacije BiH Amer Delić kazao je da su svi momci spremni da igraju.

"Ovo nam je odlična šansa. Stvarno imamo odličan tim i sve je sada do nas da to odradimo", rekao je Delić.

Govoreći o suparničkom timu, napomenuo je kako se radi o iskusnim igračima.

"Moraćemo se potruditi da dobijemo meč. Nadamo se da će ova dvorana biti ispunjena kao što je bila i prošli put, jer će nam trebati njihova pomoć", dodao je Delić.

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur (113. na ATP listi) najavio je da će bh. tim dati sve od sebe.

"Ovo je zaista velika šansa. Prvi put igramo kući posljednje kolo i svi zaista želimo da prođemo u tu prvu grupu. Svi smo željni igre i pobjede. Siguran sam, ko god bude igrao, da će pokazati ono najbolje i dati sve od sebe", rekao je Džumhur, apelujući na publiku da od 12. do 14. septembra posjete Sportsku dvoranu Mojmilo i podrže Davis Cup reprezentaciju BiH.

Mirza Bašić (304.) smatra da bh. selekcija ima jako kvalitetan tim.

"Imamo na raspolaganju četiri igrača od kojih svi mogu da igraju i singl i dubl", kazao je Bašić.

Dodao je da poznaje dva najbolja igrača litvanske reprezentacije - Ričardasa Berankisa (124.) i Laurynasa Grigelisa (236.), s obzirom na to da je već igrao protiv obojice.

"To su jako kvalitetni igrači, pogotovo Berankis, tako da mislim da je meč otvoren", poručio je Bašić.

Tomislav Brkić (262.) smatra da su šanse dvije ekipe podjednake.

"Mislim da će u petak, ko god da izađe na teren, dati sve od sebe. Očekujem da ćemo u nedjelju slaviti", kratko je kazao Brkić.

Medijima su se kratko obratili i Nerman Fatić (808.) i Aziz Kijametović (1974.), koji su također naveli kako očekuju dobar meč i prolaz u viši rang takmičenja.

Selektor litvanske selekcije Rimvydas Mugevičius je kazao da je njegov tim spreman za meč protiv BiH.

"Naš najbolji tim je ovdje. Vjerujem da imamo podjenake šanse kao i BiH da napravimo dobar rezultat", rekao je kratko Mugevičius.

Najbolji litvanski igrač Ričardas Berankis očekuje da će on i njegovi saigrači iz reprezentacije ovog vikenda pružiti svoj maksimum.

"Ovaj vikend suočeni smo sa veoma dobrim timom, kojeg predvodi Damir Džumhur, kojeg dobro pozanejmo i koji je sada relativno poznat igrač. Lopta je okrugla. Mi naravno priželjkujemo pobjedu i nadamo se dobrom meču", kazao je Berankis.