Tenis
0

Belgijanac Elseneer pobjednik ATP Challengera Sarajevo Open 2004

NINA
Finalnim susretom između Nizozemca Denisa Van Scheppingena i Belgijanca Gillesa Elseneera završen je teniski ATP Challenger “Sarajevo Open 2004.” koji se od 13. do 21. marta 2004. igrao u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Turnir je odlično organiziran, uz pomoć generalnog pokrovitelja BH Telecoma, nastupilo je nekoliko tenisera iz Top 100 svjetskog tenisa, te su malobrojni ljubitelji bijeloga sporta u našoj zemlji mogli uživati u prikazanim mečevima.

Finalni meč pratilo je tek oko tri stotine posjetilaca, a sastali su se drugi nositelj, 96. igrač na ATP ljestvici Denis Van Scheppingen iz Nizozemske i 119. igrač na svijetu Belgijanac Gilles Elseneer.

Van Scheppingen je dan ranije u polufinalu pobijedio Izraelca Okuna sa 2:1 u setovima, dok je Elseneer savladao, lakše nego se očekivalo, prvog nositelja Berdycha s uvjerljivih 2:0.

Meč za pobjednika drugog po redu ATP Challengera u Sarajevu počeo je odlično za tenisera iz Nizozemske koji je odmah oduzeo servis Elseneeru i držao prednost od 2:0 i 3:1 u prvom setu.

Raspoloženi G. Elseneer nije se predavao, te je odličnom igrom s osnovne crte uspio doći do izjednačenja, a zatim i preuzeti vodstvo. Pri rezultatu od 6:5 u gemovima Elseneer propušta dvije set lopte, pa je prvi set ušao u tie break u kojem se bolje snašao belgijski predstavnik koji je napravio mini break i prednost održao do konačnih 7:5 u trinaestoj igri prvoga seta.

Nakon gubitka prvoga seta Van Scheppingen se nije uspio oporaviti, a Elseneer je igrao sve sigurnije, što mu je u drugom setu donijelo odlučujuću prednost. Već u prvom gemu drugoga seta napravio je break, te je sjajnom igrom i prije svega odličnim servisom čuvao stečenu prednost.

Sigurnih i uvjerljivih 2:0 za Elseneera, po setovima 7:6 i 6:3, konačni je ishod finalnog meča na ATP Challengeru «Sarajevo Open 2004.»

Pobjedniku je uz sve čestitke pripao ček od 3.575 eura, dok se Van Scheppingen morao zadovoljiti drugim mjestom i iznosom od 2.105 eura.

U pozdravnom govoru Gilles Elseneer se zahvalio na toplom prijemu i odličnoj organizaciji, te istaknuo da mu je turnir u glavnom gradu BiH pomogao da ostvari svoj san i uđe među stotinu najboljih igrača na svijetu, naglasivši kako zbog toga nikada neće zaboraviti Sarajevo.

Organizatori najavljuju još bolji i kvalitetniji turnir sljedeće godine, a ako je suditi prema kvaliteti organizacije ovogodišnjeg Challengera, onda Sarajevo i BiH 2005. pripremaju pravi teniski spektakl, nadamo se uz veći odziv publike!