Pozivaju se na pravila
0

Streljački savez BiH: Tatjana Đekanović ide u Tokio jer je najbolje rangirana

N. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluka Streljačkog saveza BiH da umjesto državne rekorderke Segmedine Bjelošević na Olimpijske igre u Tokiju pošalje Tatjanu Đekanović podigla je veliku prašinu, a sada su se oglasili i čelnici ovog Saveza.
"Streljački savez BiH je 21. juna dobio Replacment Quota Place za disciplinu zračna puška – žene za nastup na OI Tokio 2020. Upravni odbor je, a na prijedlog Stručno-takmičarske komisije Saveza, odlučio da putnik za Olimpijske igre bude Tatjana Đekanović, koja je jedina (i ujedno najbolje) rangirana takmičarka iz naše zemlje na svjetskoj rang listi Međunarodne streljačke federacije (ISSF). Rangiranje se vrši na osnovu postignutih rezultata u četvorogodišnjem periodu. Posljednje rangiranje se vršilo za period od 2017.-2020. što je kvalifikacioni ciklus za rangiranje na svjetskoj rang listi ISSF-a. Kvalifikacionu listu 2017.-2020. je prihvatio i Međunarodni olimpijski komitet za kvalifikacije za Olimpijske igre Tokio 2020. Rezultat takmičarke Segmedine Bjelošević, koji je postigla na Svjetskom Kupu u Osijeku 24. juna je izvan kvalifikacionog ciklusa za Olimpijske igre Tokio 2020. Kvalifikacioni ciklus, koji je započet 1. januara 2021., a u kojem je Segmedina Bjelošević postigla rezultat, trajat će do

početka jula 2024. i bit će relevantan za slijedeće ljetne Olimpijske igre koje će se održati u Parizu", pojasnili su iz Streljačkog saveza BiH.

Iz ovog Saveza su poručili kako nisu opstruirali dobijanje Quota Place za takmičara Nedžada Džankovića.

"Streljački savez BiH nije ni dobio, odnosno nije mu ni ponuđena Quota Place za disciplinu u kojoj može da nastupi Nedžad Džanković (zračna puška – muški). Nikada se nije moglo tražiti Quota Place za određeno ime takmičara, nego samo za određenu disciplinu. Mi smo u svom dopisu tražili Quota Place za bilo koju disciplinu jer smo svjesni činjenice da su sve Quote bile podijeljene (a ISSF ih je dijelio samo 10 za OI Tokio 2020.) i izrazili smo želju da, ako neka od zemalja odustane od dobijene Quota Place, voljni smo da pošaljemo svoje takmičare na OI. Replacment Quota Place može se samo prihvatiti ili odbiti, jer je to Quota Place koju je, u prvoj raspodjeli, dobila jedan od zemalja koja ju je iz nekog razloga vratila, odnosno odustala da pošalje svoga takmičarka ili takmičarku u određenoj disciplini", ističu iz Saveza.

BiH je, kako navode, dobila Replacment Quota Place za disciplinu zračna pušta žene koju su i prihvatili.

"Pravila ISSF-a definišu da se redovna Quota Place može mijenjati samo u dijelu ponuđene discipline, ali ne i spolne pripadnosti. Iz tog razloga, da smo i dobili redovnu Quota Place za disciplinu zračna puška žene i da nismo imali takmičarku u ovoj disciplini, mogli smo zatražiti zamjenu za drugu disciplinu, ali samo za žene", poručili su na kraju iz Streljaćkog saveza BiH.