sport
0

Španija protiv Škotske pokazala niz nedostataka u igri

NINA
Nogometna reprezentacija Španije, prvi protivnik BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2006. igra u Njemačkoj, u petak je odigrala utakmicu protiv Škotske što je bila generalna proba za utakmicu u Zenici.

Utakmica Španija - Škotska prekinuta je u 59. minuti zbog nestanka struje na Levante stadionu u Valenciji pri rezultatu 1:1. Dobra vijest za selektora Sliškovića je da Furija nije pokazala ništa čega bi se trebali pribojavati.

Donekle su razlozi jaka kiša i vjetar koji su onemogućili igračima da pokažu ono što mogu. Ipak, Škotska se u takvim uslovima snalazila puno bolje, stvarala je bolje prilike, u nekoliko navrata propustila čiste zicere. Pokazalo se da Španci nemaju pravo oružje za odbranu od brzih kontranapada. Možda se Slišković nakon što pregleda snimak utakmice odluči upravo na tu opciju.

Škoti su poveli u 18. minuti. James McFadden's izveo je slobodan udarac s desne strane, a “najveći u skoku” bio je Španac Ruben Baraja koji je postigao autogol.

Škoti su u još dva navrata bili u velikim prilikama da povećaju vodstvo. Stevie Crawford se dva puta našao iza leđa domaće odbrane, ali je oba puta Iker Casillas spasio mrežu, zatim je pokušao i Barry Ferguson iz slobodnog udarca u 17. minuti, ali je golman Real Madrida opet bio uspješniji.

Španski izbornik Luis Aragones je najveću zvijezdu reprezentacije Raula Gonzalesa u igru uveo tek u drugom poluvremenu. To mu se vrlo brzo isplatilo jer je u 57. minuti Raul iz jedanaesterca postigao izjednačujući pogodak. Minutu nakon toga na stadionu je nestalo struje, te je francuski sudac Stephane Bre nakon petnaestominutnog čekanja odlučio odsvirati kraj.

Aragones nije mogao izvući konkretne zaključke iz prekinute utakmice, ali nije bio zadovoljan igrom svoje ekipe.

“Neke su stvari izašle na vidjelo. Nisam zadovoljan igrom, imali smo dosta propusta, Škoti su pokazali da se odlično brane i da su vrlo opasni iz kontranapada. U prvom poluvremenu je bila prevelika 'rupa' između Xabija i napadača koji su stajali predaleko od veznog reda. Nismo ih nikako uspijevali ubaciti u 'vatru'. Osim toga, vrlo loše smo ušli u utakmicu, jednostavno nismo igrali svoju igru. Žao mi je što je u drugom poluvremenu došlo do prekida jer se vidjelo da smo se malo razigrali i preuzeli inicijativu”, kazao je Aragones.

Španac je na kraju izrazio blagu zabrinutost pred utakmicu s BiH zbog činjenice da u 59. minuta, koliko je trajala utakmica, njegova ekipa nije stvorila nijednu pravu akciju.