OI - atletika
0

Slavlje Amerikanaca na 400 m prepone

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amerikanac Angelo Taylor osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u Pekingu na 400 metara s preponama. Dvostruko zlato otišlo je i u Keniju, a Panamac Saladino bio je najbolji u skoku u dalj.

Taylor je u finalu istrčao najbolji ovosezonski rezultat u svijetu, a ujedno i svoj osobni rekord s vremenom 47,25 sekundi.

I preostale dvije medalje osvojili su američki atletičari. Do srebra je stigao svjetski prvak iz Osake Kerron Clement koji je u Peking stigao s najboljim rezultatom ove sezone, a do bronze Bershawn Jackson, svjetski prvak iz Helsinkija 2005.

Kenijski atletičar Brimin Kiprop Kipruto osvojio je zlatnu medalju u utrci na 3.000 metara sa zaprekama. Tako je nastavljena dominacija Kenijaca u ovoj disciplini na olimpijskim igrama, koja traje već 24 godine.

Posljednji olimpijski pobjednik u ovoj disciplini koji nije bio iz Kenije je Poljak Bronislaw Malinowski na OI 1980. u Moskvi. No, tada su zbog sovjetske intervencije u Afganistanu brojne zemlje bojkotirale Igre u Moskvi, a među njima je bila i Kenija.

Kipruto je u završnici uspio odbiti napad Francuza Mahiedinea Mekhissi-Benabbada.

Kipruto, koji je aktuelni svjetski prvak i srebreni iz Atine, pobijedio je sa najboljim rezultatom sezone 8:10.34. Srebro je pripalo Francuzu Mahiedineu Mekhissi-Benabbadu, a u Keniju je otišla i bronzana medalja. Osvojio ju je Richard Kipkemboi Mateelong, koji je bio bronzani i na SP-u u Osaki.

Kenijka Pamela Jelimo osvojila je naslov olimpijske pobjednice na 800 metara. Mlada, 18-godišnja Jelimo do naslova je stigla sjajnim rezultatom od 1:54.87 minuta što je novi svjetski juniorski rekord.

Srebrenu medalju osvojila je druga Kenijka Janeth Jepkosgei-Busienei sa 1:56.07, a bronzanu Marokanka Hasna Benhassi sa 1:56.73.

Legendarna Mozambičanka 35-godišnja Maria Mutola, trostruka svjetska prvakinja i olimpijska pobjednica iz Sydneya 2000., utrku je završila na petom mjestu.

Panamac Irving Saladino potvrdio je da je najbolji skakač udalj današnjice, nakon osvojenog naslova svjetskog prvaka prošle godine. Dvadesetpetogodišnji Saladino je u Pekingu stigao i do naslova olimpijskog pobjednika.

Saladino je postao prvi olimpijski pobjednik iz Paname u historiji skokom od 8,34 metra iz četvrte serije, kojim je za 10 centimetara bio bolji od Khotsoa Mokoenu iz Južnoafričke Republike, dok je u posljednjoj seriji do bronze skočio Kubanac Ibrahim Camejo sa 8,20 m.