ZOI
0

Skijaši moraju biti spremni na "bezbroj odgoda"

Totalsport
Gian-Franco Kasper
Gian-Franco Kasper
Gusta magla, goleme snježne padavine, snažni vjetrovi, jaki naleti okeanske vlage... Kombinacija je to koja će opasno ugrožavati takmičenja alpskih skijaša na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Iako je februar najmanje loš termin za skijaška takmičenja u Whistleru, mjestu održavanja takmičenja na snijegu na venkuverskim Olimpijskim igrama (12.-28. veljače), kombinacija visokih planina u blizini Tihog okeana često ima za posljedicu katastrofalne klimatske neprilike po odvijanje skijaških takmičenja.

"Vrlo smo, vrlo zabrinuti. Ove godine smo odgodili jako puno takmičenja u Svjetskom kupu. Imat ćemo problema i u Whistleru, u to nema ni najmanje sumnje. Nadamo se ipak da ćemo, u 16 dana koliko Igre traju, uspjeti održati sva takmičenja", izjavio je predsjednik Međunarodne skijaške federacije Gian-Franco Kasper.

Njegove strahove potkrepljuje historija. U tri navrata krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, od 1996. do 1998. godine, odgađan je kompletan vikend-program koji je bio planiran u Whistleru, a koji je uključivao superveleslalomsku i spustašku utrku. Bolje su sreće skijaši bili u februaru 2008. godine, kada su na generalnoj probi za Olimpijske igre sva takmičenja Svjetskog kupa u Whistleru održana bez problema.

Osim toga, organizatori su u usluge vremenskog predviđanja toekom Igara uložili devet miliona dolara. Nova oprema omogućit će najpreciznije moguće 24-satno praćenje mikroklimatskih promjena, koje će omogućiti da se vrijeme odvijanja takmičenja tempira u terminima koji će dozvoliti njihovo završavanje.

Skijaši, svejedno, moraju biti spremni na bezbrojne odgode i pomake u terminima, kažu u FIS-u.

Skijaška takmičenja u Whistleru započinju 13. februara muškim spustom, a završavaju 27. februara, pretposljednjeg dana Igara, muškim slalomom.