Od 1. do 3. februara
118

Mehić: "Srebrna lisica" je odlično testno takmičenje za EYOF

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Skijaški kup "Srebrna lisica" bit će održan od 1. do 3. februara na Bjelašnici u okviru zvaničnog kalendara takmičenja SKI saveza BiH, u organizaciji Ski kluba "Bjelašnica".

Kup je važan za razvoj i promociju alpskog skijanja u BiH jer omogućuje mladim skijašima stjecanje takmičarskog iskustva, te doprinosi njihovom daljnjem razvoju, a također promovira Bjelašnicu kao atraktivnu turističku destinaciju.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, "Srebrna lisica" će poslužiti i kao testno takmičenje za evropsku zimsku olimpijadu mladih "EYOF 2019" u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Direktor sportova kompanije "EYOF 2019" Jasmin Mehić ističe da su organizatori EYOF-a dosta vremena proveli usavršavajući metode rada u uvjetima kada na planinama nema dovoljnjo snijega, ali da se nakon obilnih sniježnih padavina u BiH sada moraju pripremati za suprotni scenarij, te da je održavanje "Srebrne lisice" odlična prilika za to.

"Na planinama nas očekuje jači vjetar i padavine, tako da je program takmičenja izmjenjen. Organizatorima EYOF-a je veoma važno da radna grupa, odnosno ljudi koji će biti na stazama obave testove u takvim uvjetima i uvježbaju kako postupati kada imamo velike količine snijega. Ovo će biti odličan testni događaj za EYOF", kazao je Mehić.

Generalni sekretar Ski saveza BiH Jelena Dojčinović naglašava da se organizatori "Srebrne lisice" trude da ovo takmičenje postane prepoznatljivo u regionu i da se što veći broj skijaša iz zemalja regiona dođe takmičiti u BiH.

Organizatori Kupa "Srebrna lisica" skratili su program takmičenja s tri na dva dana zbog teških vremenskih uvjeta koji se na Bjelašnici očekuju za vikend, pa će takmičenja planirana za nedjelju biti održana u petak navečer.

Veliki broj takmičara iz BiH i regiona takmičit će se u disciplinama ekipni paralel slalom, veleslalom i slalom. Kategorije takmičara su dječaci i djevočice u dobi od 8 do 16 godina.

Takmičenja počinju u petak, 1. februara u 8 sati u disciplini veleslalom.