Legendarni Ukrajinac u Sarajevu
0

Sergej Bubka na obilježavanju 100 godina atletike u BiH

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Svečanom sjednicom Atletskog saveza Bosne i Hercegovine (ASBiH) i Atletskog kluba Sarajevo danas su u Domu Oružanih snaga u Sarajevu obilježeni značajni jubileji i godišnjice atletike u Bosni i Hercegovini.

Završnom manifestacijom obilježni su: 100 godina moderne atletike u našoj zemlji, 65 godina od prvog atletskog prvenstva BiH, 45 godina od Balkanskih atletskih igara u Sarajevu i 15 godina od IAAF mitinga slolidarnosti - "Sarajevo 1996".

Na završnoj svečanosti se okupila gotovo cijela bh. atletska porodica, koja je tokom godine kroz različite aktivnosti obilježavala navedene jubileje i godišnjice, pokazala snagu i dostignuća, ali i izrazila nezadovoljstvo statusom kraljice sportova i sporta uopće u našem društvu.

Predsjednica ASBiH Đurđica Rajher-Šišul u uvodnom izlaganju naglasila je da su prije jednog stoljeća položeni temlji moderne atletike u BiH.

"Stogodišnji put bh. atletike nije bio posut ružama. Uz nedovoljnu podršku sredine, atletika se razvijala i usavršavala najviše zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, koji su ugradili intelektualne i fizičke potencijele i svoju mladost", kazala je Rajher-Šišul.

U osvrtu na dugu tradiciju atletike u našoj zemlji, predsjednica ASBiH odala je priznanje i izrazila zahvalnost generacijama atletičara, atletskih radnika i trenera.

Svojim prisustvom jubilej je uveličao potpredsjednik IAAF-a, član MOK-a i predsjednik Olimpijskog komiteta Ukrajine Sergej Bubka, koji je danas u AK Sarajevo otkrio spomen-ploču u znak zahvalnosti IAAF-u, MOK-u, Primu Nebiolu i Arturu Takaču za njihov veliki doprinos obnovi i rekonstrukciji Atletskog centra "Koševo".

Prvo atletsko takmičenje u BiH održano je u augustu daleke 1911. godine u Sarajevu, u kojem je tada djelovalo pet neformalnih školskih sportskih društava. S nekoliko svojih kolega tadašnji maturant Feodor Lukač je na Alipašinom polju organizirao prvo atletsko takmičenje po atletskim pravilima u disciplinama 100 i 200 m te u bacanju kugle i diska. Takmičenje je održano samo 15 godina nakon Prvih olimpijskih igara u Atini, a taj datum se smatra početkom moderne atletike u Bosni i Hercegovini.