Šokirao sunarodnjake
33

Sergej Bubka na stubu srama u Ukrajini: Naš najslavniji sportista sarađuje s teroristima

N. K.
Sergej Bubka šokirao svoje Ukrajince (Foto: Bihus.Info)
Sergej Bubka šokirao svoje Ukrajince (Foto: Bihus.Info)
Najveći sportista u historiji Ukrajine Sergej Bubka od početka ruske agresije na njegovu zemlju snabdijeva naftom proruske snage u Donbasu, navodi se u otkriću koje je odjeknulo u Ukrajini.
"Kompanija 'Mont Blanc', koja pripada poznatom sportisti Sergeju Bubki i njegovom bratu Vasiliju, posluje na privremeno okupiranim teritorijama i prodaje gorivo teroristima", pokazalo je istraživanje portala Bihus.Info.

Iako se ne radi o ogromnom novcu (ugovor na 9.000 dolara), uzbuđenje je izazvalo otkriće da je to čuveni Bubka za kojeg se ispostavilo da trguje s okupatorima svoje zemlje.

Istraga je otkrila da se početkom godine "Mont Blanc" pojavio u ruskom registru pravnih lica, a u maju je kompanija zaključila zvanične ugovore u okupiranom Donbasu za isporuku goriva.

Svi ugovori s okupatorima nose potpis Vasilija Bubke kao šefa kompanije, a za kojeg se navodi da je državljanin Ruske Federacije, dok se Sergej Bubka navodi kao državljanin Ukrajine.

Bubkina porodična kompanija također ima najmanje šest benzinskih pumpi koje se sve nalaze na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija.

Inače, kompanija "Mont Blanc" je stara porodična firma Sergeja Bubke koja je osnovana u Donjecku, a prema ukrajinskom registru pravnih lica nije zatvorena ni nakon okupacije dijela Donbasa.

Podsjetimo, Bubka je 35-struki svjetski rekorder u skoku s motkom, višestruki evropski i svetski prvak te olimpijski pobjednik, a nosilac je i titule Heroja Ukrajine.