Kvalifikacije za SP
0

Sutra okupljanje reprezentacija BiH u rukometu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se sutra u Sarajevu, u sklopu završne faze priprema za januarske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2011. godine u Švedskoj.

Selektor Vojislav Rađa je ranije objavljeni širi spisak skratio na 20 imena. Po njegovim riječima, na prvoj prozivci zbog bolesti će izostati golman Ratko Vujović i pivot Bojan Skoko, koji će se kasnije priključiti reprezentaciji. Rađa je najavio da je Skokin višegodišnji proces dobivanja bh. državljansta u završnoj fazi, te da očekuje da član slovenskog Cimosa brani boje naše zemlje u kvalifikacijama. Iako će prisustvovati prozivci, ekipi će se 4. januara priključiti povratnik Nikola Prce, lijevi bek španskog Ademar Leona, koji se još uvijek opravlja nakon opreacije skočnog zgloba.

Najbolji rukometaši naše zemlje, nakon trodnevne pauze za novogodišnje praznike, pripremat će se u Sarajevu sve do 14. januara, kada putuju u Finsku. U tom peridu će odigrati dvije prijateljske kontrolne utakmice sa selekcijom Crne Gore, 8. i 9. januara u Budvi i Baru.

Kvalifikacije za SP 2011. igrat će se po novom sistemu. Četiri ekipe igrat će kvalifikacioni turnir s kojeg će pobjednik izboriti nastup u baražu (dodatnim kvalifikacijama). Rukometaši BiH će u okviru B-grupe igrati na turniru u finskom gradu Vantaa (od 15. do 17. januara). Pored BiH i selekcije domaćina u grupi su još Velika Britanija i Rumunija.

Raspored utakmica reprezentacije BiH u kvalifikacijama:

B-grupa (Vantaa): 15. januara: Finska - BiH 16. januara: BiH - Velika Britanija

  1. januara: BiH - Rumunija.