Rukomet
0

"Studenti" ponovo u trećoj grupi

FENA
Osvajanjem treće uzastopne titule prvaka BiH rukometaši Bosne Lido osiguranja su izborili novo učešće u najjačem evropskom klupskom takmičenju, EHF Ligi Prvaka.

"Studenti" su, jednako kao i prilikom prošlogodišnjeg žrijeba, svrstani u treću jakosnu skupinu najboljih evropskih ekipa, tako da za protivnika u jednoj od 8 grupa prvog kruga Lige Prvaka neće moći dobiti španski Portland San Antonio, rusku Amicitiu, ukrajinsko Zaporozhje, poljsku Wislu, švedski Hammarby, slovački Tatran Presov i norveški Drammen.

U prve dvije jakosne skupine se nalaze tri najbolje ekipe iz Španije, tri iz Njemačke, po dvije iz Mađarske, Slovenije i Francuske, te po jedna iz Danske, Hrvatske, Rusije i Švedske. Osim Španije, koja zbog prošlosezonskog trijumfa Ciudad Reala u predstojećoj Ligi Prvaka ima četiri predstavnika, i Njemačka će u LP 2008/09 imati isti broj klubova.

Prvak Češke Karvina je odustao od učešća u ovom elitnom takmičenju, tako da je EHF pozivnicu ("wildcard") uputio ekipi Rhein Neckar Löwena koja je proteklu sezonu u Bundesligi završila na 4. mjestu. Četvrta jakosna skupina ovogodišnjeg žrijeba Lige Prvaka će biti popunjena sa osam pobjednika iz susreta pretkola u kojem se nalazi 16 nižerangiranih ekipa.

Žrijeb parova pretkola će se održati 1. jula u Beču, a glavni žrijeb Lige Prvaka 2008/09 4. jula 2008. u Scandinavium Areni u Geteborgu, sa početkom u 18:30 sati.