Selektor i kapiten BiH
33

Smajlagić i Terzić uoči duela sa Slovenijom i Crnom Gorom: Od improvizacije nema ništa

N. K.
Irfan Smajlagić (Foto: T. S./Klix.ba)
Irfan Smajlagić (Foto: T. S./Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je pripreme za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Danas je održana i konferencija za medije na kojoj su se obratili selektor Irfan Smajlagić i kapiten Mirsad Terzić.

"Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju da budu svjesni odgovornosti. Velika je čast i obaveza nastupati za reprezentaciju. Jedini ispravni put je da igrač koji dođe u selekciju ima pozitivan grč, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv, odnosno da je svjestan odgovornosti. Oni su svi profesionalci, znaju šta očekivati i bit cijele priče da svako od njih da maksimum. Sve ono što zahtijeva vrhunski sport moraju ispoštovati. Moraju ispoštovati način funkcionisanja sportiste. Improvizacija na visokom nivou je neprihvatljiva. Moramo imati igrače koji su spremni da daju maksimum za reprezentaciju. Nećemo tražiti rezultat na osnovu improvizacije i nerada", rekao je selektor Irfan Smajlagić pa se osvrnuo na dileme koje su se pojavile u reprezentaciji oko spiskova za ove mečeve.

"Što se tiče spiska, pogrešna je interpretacija ljudi koji su pogrešno shvatili. Postoji širi spisak svih igrača, a postoji uži, koji je za tu ackiju. Za ovu akciju su pozvani svi, koji su spremni zdravstveno da budu tu. Ima tu igrača koji nisu iz raznih razloga tu. Rekao sam da igrači koji dolaze ovdje moraju biti zdravi i fizički i mentalni, to je nastup za nacionalnu selekciju. Nema polovičnog sudjelovanja. Sport je takav da će uvijek biti problema, zato i postoji taj širi spisak. U sportu nemam pretplaćenih mjesta. Ako dolazi konkurencija, ambiciozniji igrači i spremniji. I za svakog igrača je ovdje prilika da dokaže treneru i selektoru da je on taj, koji treba biti ovdje. Dakle, nema dilema, uvijek će u reprezentaciji biti raznih okolnosti zbog kojih neko neće biti ovdje, ali to je sastavni dio sporta, ali to je onda prilika za neke druge. Konkurencija je u sportu nemilosrdna. Mislim da je ovo prilika za igrače, koji su nisu imali minutažu, da pokažu da vrijede. Zato će ova okupljanja biti selekcija. Ovo okupljanje koristimo za selekciju igrača, ne samo po kvaliteti, nego po svemu. Ne smiju igrači zaboraviti da smo potekli iz ovi klubova odavde i ne smijemo zaboraviti odakle smo došli", dodao je Smajlagić.

Mirsad Terzić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirsad Terzić (Foto: T. S./Klix.ba)

Mirsad Terzić je istakao da je atmosfera u timu pozitivnu.

"Hvala vam na pažnji, što ste u ovolikom broju došli. Slažem se sa selektorom u svemu. Nedostaju neki igrači, tu su neki novi. Treba pažnju uvijek dati igračima, koji su tu. Kao što je rekao selektor, pravimo prvo dobru grupu, ekipu i atmosferu. Pozitivna je atmosfera na treninzima. Nemamo neka očekivanja od rezultat, jer on dolazi nakon složenih mnogih selektora. Nakon par treninga ima problemčića, ali to se svima dešava", kazao je Terzić.

On se potom osvrnuo na budućnost bh. tima sa novim selektorom.

"Kao što vidim, svi će se uklopiti u ovaj sistem. U razgovoru sa mnogim ljudima u savezu, plan je da se mlađi uvode polako u taj reprezentativni, seniorski bazen, da ne bude svako okupljanje nanovo. Treba nam vremena i podrške i medija i saveza i mislim da će biti sve uredu", poručio je Terzić.

Podsjetimo, naš tim u četvrtak od 20:00 sati igra protiv Slovenije u gostima, a u nedjelju od 20:00 sati dočekujemo Crnu Goru u Sarajevu.