Finale u Stockholmu
291

Rukometaši Danske pobijedili Francusku i treći put zaredom postali prvaci svijeta

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Danske odbranili su titulu prvaka svijeta nakon što su večeras u finalu odigranom u Stockholmu pobijedili selekciju Francuske rezultatom 34:29.

Danci su od početka utakmice vodili te nisu dopuštali Francuzima niti u jednom trenutku da dođu u vodstvo. Nekoliko puta su u prvom poluvremenu imali prednost od četiri gola razlike, a u jednom trenutku je bilo i pet (12:7).

Ipak, Francuzi se bude u završnici prvog poluvremena kada smanjuju prednost i na odmor se odlazi s rezultatom 16:15 za Dansku.

U nastavku su Danci konstantno održavali prednost od dva, tri gola razlike, a nemoćni Francuzi nikako nisu uspijevali napraviti neku veću i ozbiljnu seriju kako bi ugrozili rivale.

Kako se približavao kraj susreta Danci su izgledali sve bolje pa su na kraju bez veće drame došli do pobjede od čak pet golova razlike i velikog slavlja.

Najbolji u pobjedničkom timu bio je fantastični Lauge koji je postigao čak 10 golova, a odlično ga je pratio Pytlick s devet pogodaka. Bolji od ostalih kod Francuza bio je Remili sa šest pogodaka i Meme s pet.

Danska je večerašnjom pobjedom postala treći uzastopni prvak svijeta u rukometu. Prvaci su ranije bili 2019. i 2021. godine. Ujedno su im to jedine titule prvaka svijeta, a ranije su osvojili tri srebra i jednu bronzu.

S druge strane, Francuzi ostaju najuspješnija nacija sa šest titula prvaka svijeta. Tome mogu dodati drugo srebro koje su večeras osvojili te četiri bronze.