EP je sve bliže
111

Rukometaši BiH deklasirani od Argentine, utakmica pokazala mnogo nedostataka uoči Eura

D. P.
Rukometaši BiH nisu pokazali mnogo toga (Foto: Screenshot)
Rukometaši BiH nisu pokazali mnogo toga (Foto: Screenshot)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je vrlo težak poraz od Argentine na otvaranju pripremnog Yellow Cup turnira u Švicarskoj. Završeno je rezultatom 32:23.

Rukometaši BiH jučer su otputovali u Švicarsku gdje će obaviti posljednje pripreme za Evropsko prvenstvo i odatle se uputiti za Njemačku gdje ih očekuje smotra najboljih selekcija Starog kontinenta u nastavku januara.

Na rasporedu su utakmice Yellow Cupa, na kojima će se naša reprezentacija suočiti s Argentinom, Švicarskom i Rumunijom.

Prvi meč protiv Argentine nije prošao kako su se navijači BiH, ali i oni u stručnom štabu nadali. Ipak, vrijedi istaknuti da selektor Irfan Smajlagić nije u Švicarsku poveo sve igrače te da treba očekivati nešto drugačiji tim na Euru.

Argentinci su znatno bolje otvorili meč i imali su dvadesetak minuta vodstvo na svojoj strani, no pet minuta prije odlaska na odmor Smajlagićev time-out je donio preokret i serijom 4:0 rukometaši BiH su prvi put poveli na ovoj utakmici (13:12).

Ipak, Argentina je do odlaska na odmor uspjela vratiti prednost, a sredinom drugog poluvremena serijom od tri vezana gola ovjeriti pobjedu u ovom meču, no uslijedio je pad kakav je malo ko očekivao.

U posljednjih nekoliko minuta utakmice Argentinci su "napunili" gol rukometaša BiH do vrha i tako detektovali ozbiljne probleme samo sedam dana prije Evropskog prvenstva. Problemi su evidentni prvenstveno u odbrani, gdje nismo imali nikakvo rješenje za raspucane Južnoamerikance, no ni u napadu nismo briljirali pa selektor svakako ima razloga za zabrinutost.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Marko Panić i Luka Perić sa po četiri gola, što najbolje govori o neefikasnosti našeg tima danas. S druge strane, Francisco Lombardi je za Argentince postigao šest golova.

Najbolji bh. rukometaši na turniru će odigrati još dva duela, u petak protiv domaćina Švicarske (20:15 sati) te u subotu protiv Rumunije (14:00 sati).

Prvu utakmicu na Euru u Njemačkoj rukometaši BiH igraju 11. januara protiv Švedske. Dva dana kasnije na rasporedu je utakmica s Nizozemskom, a grupnu fazu okončat će 15. januara susretom s Gruzijom. Sve utakmice u E grupi igrat će u Mannheimu.