Rukomet
474

Rukometaš Maglaja Benjamin Čičkušić: Bosna je prestala biti vodeći klub u državi

Piše: E. M.
Benjamin Čičkušić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Benjamin Čičkušić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rukometaš Maglaja Benjamin Čičkušić najbolji je strijelac dosadašnjeg dijela rukometne 2015/2016 sezone Bosne i Hercegovine, a u razgovoru za Klix.ba govorio je o svojoj karijeri, nastupima za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, poplavama u Maglaju te povratku RK "Maglaj" na puteve stare slave.

Iako nije toliko volio rukomet, jer je većina njegovih prijatelja trenirala fudbal, uz nagovor oca Fuada sa sedam godina prvi put je kročio na dvoranski parket. Dvadesetšestogodišnjeg Čičkušića i danas trenira Mahmut Mašo Obralić, kao i prije 19 godina.

"Došao sam na rukomet nekako nezainteresovan jer je većina mojih prijatelja bila usmjerena prema fudbalu. Međutim, kasnije mi se svidjelo jer nisam morao razmišljati kakvo je vrijeme vani, hoće li biti treninga, hoću li doći prljav kući mami i slično te sam počeo davati svoj maksimum. Iz dječijih dana se sjećam osvajanja prvenstava u pionirskim, kadetskim i juniorskim selekcijama, a poslije toga dolaze i veliki životni planovi za mene", govori Čičkušić za Klix.ba.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Nakon svojih prvih medalja, Čičkušić je sa 18 godina dobio poziv da ide u Katar gdje je dobio mogućnost da se profesionalno usavršava. Nastupao je za Al-Asad Sport četiri godine, te za juniorsku reprezentaciju Katara, kao i za prvu selekciju.

"Sa 22 godine se vraćam u BiH gdje sam polusezonu igrao u Maglaju, a polusezonu u Krivaji. Prvi nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine sam upisao 2013. godine kada sam igrao protiv Austrije i Srbije i to je bio period kada sam najviše trenirao. Sa trenerom Mašom sam intenzivno trenirali dva do tri puta dnevno kako bi imao formu da odgovorim zahtjevima koji su dolazili pred mene", dodaje Čičkušić.

Odlazak u Katar nije bio posljednji angažman ovog uspješnog bh. rukometaša van granica Bosne i Hercegovine. Nekada najbolji igrač svijeta, a danas najbolji trener, rukometni as Veselin Vujović, Čičkušića je pozvao da ide u Dubai gdje je trenirao šest mjeseci. Po povratku iz Dubaia ponovo se vraća RK "Maglaj", a zatim dolazi poplava i ruši snove mladih maglajskih rukometaša.

"Nismo toliko bili svjesni poplave i da se to moglo desiti u tim razmjerama. Čovjek je bio ošamućen i dok se sve to složilo, ja sam igrao u sarajevskoj Bosni gdje smo bili prvi u jesenjem dijelu sezone, nakon čega slijedi neslavni pad jedne velike Bosne. Ovo je epoha u kojoj je Bosna prestala biti vodeći klub u državi. Žao mi je za taj rukometni kolektiv, ali Bože moj", govori Čičkušić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Nakon što je grad stao na noge nakon katastrofalnih poplava, Čičkušić se ponovo vraća u Maglaj i sa svojim sportskim kolegama treniraju u teretani Gradske džamije, a treninge su održavali i na stadionu NK Natron.

"Kasnije smo, gladni normalnog treniranja, ušli u obnovljenu dvoranu i trenirali punom parom. Ne bi da se bilo ko ljuti ali moje zahvale pripadaju treneru Maši jer se njegovo ime u ovom gradu veže za rukomet. Svih ovih godina je rukovodio svim selekcijama i vjerujem i znam da je stavio sve po strani da bi udovoljio nama i rukometu u Maglaju. Druga osoba je predsjednik kluba Senad Karabegović, koji je zadužen za finansijske poslove, a svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazi sport. Jednostavno, došlo je vrijeme da jedan mali grad napravi nešto i u seniorskoj selekciji. Najveći uspjeh u historiji kluba nam je bilo igranje sa Borcem, a ovo sada što radimo je fascinantno. Govorio sam ako budemo 6. na tabeli to je super, a narednih sezona bi mogli možda napredovati, a sada dijelimo mjesto sa ekipom Vogošće", izjavio je Čičkušić za Klix.ba.

Veliku podršku rukometaši Maglaja imaju i od publike koja skoro svaku utakmicu dvoranu ispuni do posljednjeg mjesta. Tako je bilo i sa ekipom Sloge prošlog kola kada je utakmicu gledalo oko 1.500 gledalaca.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"U Maglaju ne pamtimo kada je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a zadnju utakmicu sa Slogom sam prišao treneru i pitao ga jel ovo moguće. Želimo biti putokaz svima da je sport nešto što će ih razviti ne samo fizički već i psihički. On je jedinstvo, zajednica i učenje života", kazao je Čičkušić te poručio svim protivnicima koji se nadaju da će osvojiti plijen u Maglaju, da će veoma teško to ostvariti.

Svečano otvorenje obnovljene maglajske dvorane bit će upriličeno narednih sedmica, kada bi trebala biti odigrana i revijalna utakmica, a otvorenju bi trebao prisustvovati i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.