Protiv Islanda
54

Na današnji dan 2010. godine viđeno rukometno čudo: Austrija postigla tri gola za minutu i izbjegla poraz

E. K.
Slavlje rukometaša Austrije nakon povratka protiv Islanda (Foto: Screenshot)
Slavlje rukometaša Austrije nakon povratka protiv Islanda (Foto: Screenshot)
Na današnji dan prije 14 godina viđen je jedan od najvećih ako ne i najveći povratak u historiji rukometa.

Austrija i Island su odmjerili snage u drugom kolu grupe B Evropskog prvenstva gdje je Austrija bila domaćin i susret je okončan rezultatom 37:37.

Islanđani su u posljednju minutu ušli sa tri gola prednosti, bilo je 37:34 nakon čega je uslijedila brutalna serija Austrijanca koji su postigli tri pogotka za minutu i osvojili veliki bod.

Viktor Szilagyi je bio najbolji kod Austrijanaca sa deset golova dok je na drugoj strani dominantan bio Arnór Atlason sa osam pogodaka.

Uspjeli su Austrijanci proći grupnu fazu, takmičenje su nastavili u grupi I gdje su pretrpjeli dva poraza i to od Norveške i Hrvatske te su pobijedili Rusiju, no to nije bilo dovoljno za plasman u polufinale.

Islanđani su se plasirali u polufinale uprkos gore pomenutom kiksu, ali su poraženi od Francuske dok su u susretu za treće mjesto pobijedili Poljsku.

S druge strane Austrija je prvenstvo okončala na devetom mjestu.

Dodajmo da će upravo ove dvije selekcije odmjeriti snage u posljednjem meču drugog kruga Eura u Njemačkoj, a u slučaju trijumfa Austrijanci će gotovo sigurno obezbijediti plasman u polufinale što bi samo po sebi bilo senzacionalno.