Rukomet
32

Litvanija – BiH 19:15: Bezidejna igra i zaslužen poraz bh. rukometaša u Kaunasu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bezidejna igra u napadu te mnoštvo tehničkih grešaka i promašenih zicera, uz manjak pravih rješenja u odbrani koštali su rukometaše Bosne i Hercegovine drugog poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvu u Poljskoj.

Domaća Litvanija ostvarila je trijumf rezultatom 19:15 i tako umanjila šanse naših rukometaša da u januaru naredne godine zaigraju u Poljskoj.

Nakon što smo odbranili prvi napad domaćina, u drugoj minuti poveli smo 1:0 pogotkom novog kapitena Nikole Prcea. Na drugi pogodak Bosne i Hercegovine čekalo se duže od tri minute, a gol za 2:0 postigao je Senjamin Burić.

U osmoj minuti nakon pogotka Alena Ovčine po prvi put smo stekli prednost od tri pogotka – 4:1. Litvanci se u nastavku vraćaju u život, te u 15. minuti golom Plete nakon niza tehničkih grešaka naših igrača dolaze do 5:5.

Minutu kasnije Stradas postiže gol za prvo vodstvo Litvanije. Barbaskas u 22. minuti postiže pogodak za prvo vodstvo Litvanije od dva razlike – 7:5. Odlične odbrane Morgunasa, Stradas je krunisao laganim pogotkom za 8:5. Gol za 8:6 nakon dugo vremena postigao je Nikola Prce.

Pogotkom Senjamina Burića iz brzog kontra napada pet minuta prije kraja prvog poluvremena prišli smo na minus jedan – 8:7. U finišu prvog poluvremena Litvanija sa dva pogotka odlazi na plus tri. Prvo poluvrijeme okončano je rezultatom 10:7 u korist domaćina.

Laganim pogotkom Tručanovičiusa Litvanija je otvorila drugo poluvrijeme i otišla na plus četiri. Agonija je nastavljena golom Plete za 12:7. Prvi pogodak u nastavku susreta za Bosnu i Hercegovinu postigao je Nikola Prce u 35. minuti za 12:8.

Dvadeset minuta prije kraja nakon pogotka Perića iz sedmerca Litvanija je imala vodstvo 13:10. Važan pogodak u 42. minuti postigao je Dejan Malinović. Brojčanu nadmoć već u narednom napadu iskoristili smo za novi pogodak koji nas je vratio na minus jedan – 13:12. Strijelac je bio Senjamin Burić.

Trećim golom Strasdasa Litvanija je u 49. minuti ponovo otišla na plus tri – 16:13. Pleta je u 53. minuti imao priliku da Litvaniju udarcem sa sedam metara odvede na plus četiri, ali je njegov udarac odbranio Petar Jokanović.

Pogodak nade u 55. minuti postigao je Senjamin Burić za 16:14. Do kraja Litvanci čvrstom odbranom i isprobanim receptom u napadu odlaze na plus četiri. Meč je pogotkom za konačnih 19:15 zaključio Petrejkis. Rezultati: Litvanija - BiH 19:15

Tabela:

Danska 8 BiH 3 Bjelorusija 3 Litvanija 2