Rukomet
6

Enid Tahirović nakon žrijeba: Protiv Austrije pada odluka, slična grupa kao prošli put

Piše: O. T.
Enid Tahirović, krajnje lijevo (Foto: Klix.ba)
Enid Tahirović, krajnje lijevo (Foto: Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj. Predsjednik Rukometnog saveza BiH Enid Tahirović smatra da smo dobili sličnu grupu kao u prethodnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Naš tim se nalazi u grupi 3 zajedno sa Španijom, Austrijom i Finskom. Tahirović smatra da je grupa slična kao u prethodnim kvalifikacijama za Euro kada smo igrali protiv Danske, Bjelorusije i Litvanije, ali nismo uspjeli izboriti plasman. Tada je glavni konkurent bila Bjelorusija, sada je Austrija pošto će prvo mjesto vjerovatno zauzeti aspolutni favorit Španija.

"Moja prva reakcija je da smo dobili sličnu grupu kao u posljednjim kvlifikacijama za Evropsko prvenstvo kada smo također imali jednog aspolutnog favorita Dansku, a ovaj put je Španija. Potom, tu je Austrija koja je slična Bjelorusiji. Ja bih čak rekao da je možda i bolja, jer ima više dobrih pojedinaca za razliku od Bjelorusa koji imaju Rutenku, pa sve ostale igrače. Pretpostavljam da će Španija dobiti sve mečeve i onda borba ostaje na nama i Austriji", kazao je Tahirović za Klix.ba, dodavši da je austrijski rukomet mnogo napredovao te da ova zemlja ima zavidan broj igrača u njemačkoj Bundesligi.

Još je rano govoriti o tome da li će selektor Dragan Marković predvoditi naš tim u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, jer fokus je trenutno na baražu za Svjetsko prvenstvo. Podsjetimo, 12. juna gostujemo Švedskoj, a uzvrat je tri dana kasnije u Sarajevu.

"Zadovoljni smo održanim okupljanjem u ovom mjesecu, naredno je 1. juna. Borimo se da obezbijedimo što bolje uslove u ovom sivilu koje vlada u našem sportu. Ali, nadamo se da će sve biti uredu i da ćemo napraviti veliki podvig protiv Švedske", poručio je Tahirović.

Plasman na Euro izborit će po dvije najbolje selekcije u grupama te najbolja trećeplasirana reprezentacija kvalifikacija.