Skandinavski okršaj
16

Danas finale SP-a za rukometaše: Danska brani titulu, Švedska želi preknuti dugi post

H. H.
Mikkel Hansen i Niklas Landin su glavne uzdanice Danaca i u predstojećem finalu (Foto: EPA-EFE)
Mikkel Hansen i Niklas Landin su glavne uzdanice Danaca i u predstojećem finalu (Foto: EPA-EFE)
U finalu 27. Svjetskog rukometnog prvenstva koje se održava u Egiptu, danas će u skandinavskom okršaju selekcije Danske i Švedske odlučiti pitanje šampiona.

Aktuelni svjetski prvaci Danci su u polufinalu pobijedili evropskog prvaka Španiju sa 35:33, dok je Švedska slavila protiv Francuske sa 32:26.

Danci će tako u svom petom finalu braniti titulu prvaka osvojenu prije dvije godine koja im je i jedina do sada, dok će Švedska igrati svoje osmo finale, ali prvo nakon 20 godina. Švedi su četiri puta bili prvaci svijeta, a posljednji upravo u Egiptu 1999. godine i konačno žele prekinuti višedecenijski post.

I dok je Danska prije početka šampionata bila u najužem krugu favorita za naslov prvaka, malo ko se mogao nadati da Švedska može stići u samu završnicu. Na SP u Egipat stigli su bez čak devet standardnih reprezentativaca, ali iz utakmice u utakmicu dizali su formu i sasvim zasluženo su stigli do samog finala.

Danska je sasvim sigurno favorit kao aktuelni svjetski prvak i ekipa koja u svojim redovima ima asove poput Mikkela Hansena i fenomenalnog golmana Niklasa Landina koji u svakom trenutku mogu napraviti razliku, ali Egipat pa i Španija su pokazali da nisu nepobjedivi.

Ukoliko Švedi budu na približnom nivou kao u meču protiv Francuza gdje su pokazali napadačku raznovrsnost i dobru igru u odbrani, možemo se nadati još jednom sjajnom meču i uzbudljivom finalu do samog kraja.

Finalni susret između Danske i Švedske na rasporedu je danas sa početkom od 17:30 sati dok će susret za treće mjesto između Španije i Francuske biti odigran nešto ranije od 14:30 sati.