Rukomet
148

Braća Burić: Cilj je osvojiti slovensku ligu i plasirati se na SP s reprezetacijom BiH

Piše: D. B.
Benjamin i Senjamin Burić, rukometni reprezentativci BiH i članovi RK Gorenje Velenje, u nedavno obavljenom intervjuu govorili su o životu u Sloveniji, svojim karijerama i reprezentaciji BiH.

Rukomet u Sloveniji je veoma razvijen jer se mnogo ulaže u ovaj sport, posebno u mlade rukometaše.

"Dosta se ulaže u rukomet ovdje nego gdje sam prije igrao, posebno na Balkanu. Slovenija se najviše približila Evropi što se tiče ulaganja. Napravili su pametan potez ulaganjem u mlade selekcije, koje su na svakom prvenstvu među prve tri", izjavio je Senjamin.

Njegov brat Benjamin je zadovoljan životom u Velenju.

"Slovenija je mala lijepa zemlja, a Velenje još ljepši grad. Tu sam kao domaći, mnogo mojih Bosanaca i Hercegovaca ovdje žive", rekao je Benjamin.

Braća već dugo igraju zajedno i Gorenje Velenje im je četvrti klub. Ipak, na kraju sezone će se rastati.

"Od 13. godine igramo zajedno, prvo u Maglaju, pa onda u Izviđaču. Nakon toga smo igrali u Borcu, a ovo nam je četvrti klub. Možda je zadnji, a možda i ne. Ipak, vjerovatno se rastajemo na kraju sezone, svako ide svojim putem. Ne mogu reći da se nećemo ponovo sastati. To je profesionalni sport, ne možete samo odlučivati o svojoj sudbini, neko drugi odlučuje umjesto vas. Naviknut ćemo se", kazao je Senjamin.

Burići su govorili i o reprezentaciji BiH te utakmicama baraža za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, koje naš državni tim igra protiv Švedske.

"Šanse su 60:40 na strani Švedske, ali se mi nećemo predati. Već smo navikli igrati s takvim reprezentacijama, vidjet ćemo vidjeti šta će biti", porulio je Benjamin.

Senjamin je istakao da će rukometni Zmajevi imati veliku podršku, što je prednost za nas.

"Igrat ćemo dvije domaće utakmice, jer dosta naših ljudi živi i radi u Švedskoj. Nadam se da će oni biti plus za nas, a minus za njih, kao i da ćemo otići na Svjetsko prvenstvo u Francusku", istakao je Senjamin.

U ovoj godini braća imaju dva cilja.

"Gorenje cilja na vrh, a to je osvajanje slovenske lige. Što se tiče reprezentacije, cilj je plasman na SP", jasan je bio Senjamin.

Na kraju je imao poruku za mlade.

"Samo rad je pravi put do cilja, savjetujem da se što više bave sportom, jer tako upoznaju druge ljude i sredine, a i zdravo žive", izjavio je Senjamin.

"Što manje ulice, a više dvorane", zaključio je Benjamin.