Dobivala prijetnje
327

Reprezentativka BiH objasnila fotografiju s kokardom i tri prsta: Vojvoda Đujić mi je stvarno predak

H. H.
Ivana Radović (Foto: Montaža)
Ivana Radović (Foto: Montaža)
Odbojkaška reprezentativka Bosne i Hercegovine Ivana Radović zgrozila je javnost objavom na kojoj pozira sa četničkom kokardom, a u izjavi ga Glas Sprske pokušala je opravdati svoj potez.
Radović (22) nastupa za ŽOK Gacko i jedna je od najboljih odbojkašica koje nastupaju u našoj zemlji, a prije toga nosila je dres Bimal-Jedinstva iz Brčkog. Dobre igre donijele su joj nastupe u reprezentaciji BiH.

Ivana je podijelila Instagram story na kojem pozira s podignuta tri prsta i četničkom kokardom uz opis: "Potomak vojvode Momčila Đujića".

"Ovo je prvi i posljednji put da se oglašavam na ovu temu. Ne bih to ni radila da nije otišlo predaleko, jer se prvenstvo radi o meni i mojoj porodici, koja trpi nevjerovatan linč od strane medija i ljudi. Igram za reprezentaciju BiH od svoje četrnaeste godine, gdje sam prošla sve selekcije od pionirki do seniorki. Nikad nisam imala nijedan problem, što mogu da potvrde i saigračice i savez. Uvijek sam bila na raspolaganju selektoru i trenerima, bez ikakvog interesa. Igrala sam u Brčkom šest godina, gdje žive sva tri naroda, imam mnogo prijatelja različite vjeroispovjesti i nikad nisam bila neko ko širi mržnju na bilo koji način, a pogotovo ne na nacionalnoj osnovi.

Screenshot fotografije koju je Radović objavila (Foto: Screenshot)
Screenshot fotografije koju je Radović objavila (Foto: Screenshot)

Inače, vojvoda Đujić mi je stvarno predak i sa njim sam se poistovjetila prije svega kao sa pravoslavnim sveštenikom koji je bio žestok neprijatelj fašizma. Isticanjem pomenute fotografije ni na koji način nisam htjela da povrijedim osjećanja, vjerska, nacionalna i svaka druga, dozvoljavajući da svi o vojvodi imaju i prave svoju istinu i sud. Uvijek sam voljela svoje, a poštovala tuđe. Mislim da ove teme treba da ostavimo iza nas, da ne širimo mržnju i da volimo sport. Dobijala sam dosta negativnih komentara i porodica i ja, gdje su pisali najgore moguće stvari i gdje su dolazile svakakve prijetnje. Dosta ljudi mi je pružilo podršku i stalo uz mene, čak i prijatelji druge nacionalisti, kojima želim da se zahvalim ovom prilikom, izjavila je Radović za Glas Srpske.

Inače, Momčilo Đujić bio je pop i veliki zločinac koji je proglašen "četničkim vojvodom". Predvodio je četničke trupe tokom Drugog svjetskog rata u BiH i Hrvatskoj, a nakon rata emigrirao je u SAD. Zbog svojih zločina bio je poznat pod nadimkom "Krvavi pop iz Strmice".

Nakon što se fotografija pojavila u javnosti, Radović je obrisala objavu i promijenila postavke svog Instagram naloga na "zaključan profil" kako niko koga nema u pratiteljima ne bi mogao pratiti objave.