Žele hitnu reakciju
1

Promijenio spol pa razbjesnio roditelje malih sportiskinja, javila se i bivša ministrica

N. K.
Priti Patel (Foto: EPA-EFE)
Priti Patel (Foto: EPA-EFE)
Teme transrodnih osoba u sportu često izazivaju brojne prijekore, a ovih dana u Velikoj Britaniji je odjeknuo slučaj transrodne osobe koja je nakon promjene spola iz muškog u ženski razbjesnila roditelje sportistkinja koje se takmiče u kriketu.

Naime, transrodna žena se počela takmičiti među njima, a onda se više roditelja i trenera pobunilo zbog toga što je u društvo njihove djece došla starija, već odrasla osoba koja je do promjene spola bila muškarac, piše The Telegraph.

U znak protesta slala su se pisma koja upozoravaju na posljedice za male sportistkinje, među kojima ima i 12-godišnjakinja.

Između ostalog, istaklo da je ovakva situacija alarmantna za sigurnost sportistkinja jer među njih dolazi odrasla osoba kojoj su ostale tjelesne prednosti iz muškog puberteta, a sada igra u istoj ligi s djevojčicama.

Po riječima trenera, transrodna kriketašica udara lopticu jače nego iko drugi u ligi, dok je jedan roditelj istakao da je ova situacija neprihvatljiva, neugodna i opasna.

Snažno su odjeknule i riječi donedavne ministrice Priti Patel, koja je stala na stranu roditelja i trenera.

"Sigurnost žena i djevojčica ne bi smjela biti dovedena u pitanje", istaknula je Patel smatrajući da je odluka da se transrodnoj kriketašici dozvoli igranje među mlađima bila sramotna.

U međuvremenu, tamošnja organizacija koja brine za kriket razmatra moguće promjene svojih pravila za ovakve situacije.