sport
0

Poettering pozvao na bojkot Olimpijade u Pekingu

FENA
Predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering zatražio je od političara da razmotre bojkot Olimpijskih igara u Pekingu kako bi protestovali protiv kineske akcije slamanja demonstranata na Tibetu tokom koje je poginulo možda na desetke ljudi.

Političari koji su planirali da prisustvuju ceremoniji otvaranja Igara u augustu trebali bi to ponovo razmotriti", izjavio je Poettering za Njemački radio, dodajući kako ne odbacuje širi bojkot, javio je Reuters.

"Prerano je reći kako će se stvari završiti, ali čovjek bi trebao držati sve opcije otvorenim", izjavio je Poettering u interevju za Deutschlandfunk radio u utorak.

Poettering, član konzervativnih Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel, napao je kinesku reakciju na proteste na Tibetu koje su predvodili monasi.

"Ne možemo pristati na to što desilo na Tibetu. Kinezi to moraju shvatiti", izjavio je Poettering, dodajući kako se represija i ukidanje sloboda moraju zaustaviti ukoliko se Olimpijske igre nastoje predstaviti uspjehom.

"Moramo poslati signal Pekingu", kazao je.

Antikineski protesti u Lhasi, najveći u skoro dvije decenije, postali su nasilni u petak, a izgnani predstavnici Tibeta u Indiji saopćili su kako je ubijeno i do 80 ljudi.

Kineski premijer Wen Jiabao optužio je izgnanog tibetanskog duhovnog vođu Dalaj-lamu za orkestriranje nemira, što on negira.

Dalaj-lama, koji je pobjegao u Indiju 1959., želi autonomiju za Tibet unutar Kine, ali ne i izravnu nezavisnost.

Merkel je, zajedno s drugim zapadnim vođama, pozvala Peking da pokaže suzdržanost, ali se i sama suzdržala od poziva na bojkot Olimpijskih igara.