Finalne aktivnosti
225

Uskoro otvaranje bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu

H. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Rekonstrukcije bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu traje već godinama, a čini se da se nazire kraj čekanju. Gradnja je počela davne 2004. godine, uloženo je preko 4 miliona KM, a iako je u posljednjoj fazi obnove, bazen još uvijek nije otvoren.

Nastavnici i studenti FASTO-a željno iščekuju završetak radova kako bi bazen bio stavljen u funkciju izvođenja nastave.

Na Fakultetu se nalazi osnovni bazen koji je dužine 25 metara i širine 16,5 metara, a pored njega je i drugi pomoćni bazen koji dužine 8 metara i širine 16,5 metara, a koji je primarno namijenjen za djecu i obuku neplivača.

"Očekivanja i dogovori su bili da se bazen završni mnogo ranije, što se nije dogodilo. Razlozi koji su nam saopšteni od strane izvođača radova zasnovani su na problematici izazvanoj pandemijom i nabavkom bazenske safisticirane opreme.

Kapitalni radovi na rekostrukciji bazena su završeni, što je važno. Evidentno je da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo čini velike napore kako bi zajedno sa izvođačem radova cjelokupan posao što prije doveo do kraja. Svi oni koji su uključeni u ovaj projekat su svjesni činjenice koliko ovaj bazen znači za društvenu zajednicu. Željno očekujemo finaliziranje radova na bazenu, te njegovom stavljanju u pogon, posebno svjesni višestrukih efekata koje može da pruži ovakav sportski objekat.

Prema informacijama koje imamo od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo u toku je proba i kontrola cjelokupnog sistema funkcionisanja bazena, tako da se može reći da je bazen skoro pa završen. Vrše se finalne aktivnosti i priprema za tehnički prijem objekta nakon čega bi bazen bio spreman za upotrebu. Sve to bi se trebalo dogoditi ubrzo, aktivnosti se vrše na dnevnom nivou.

Vlada Kantona Sarajevo je u budžetu obezbjedila dio sredstava za početak rada, ta dala saglasnost za nova upošljavanja dijela kapaciteta radnog osoblja koje je potrebno za rad bazena. Ono što nam predstavlja izazov je u potpunosti obezbijediti finasijska sredstva za funkcionisanje bazena u punim kapacitetima, te dobiti saglasnosti za popunu neophodnih radnih mjesta. Očekujemo da će se to desiti u narednom periodu.

Bazen će biti na raspolaganju studentima svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, mlađim školskim uzrastima, reakreativcima, takmičarima, klubovima, invalidnim licima, rekonvalescentima, građanima i svim zainteresovanim.

Svakako će se nastajati kreirati sistem i rasporedi korišenja po uzoru na ovakve sportske objekte u svijetu. Broj stanovnika u Sarajevu, trend porasta neplivača, nedostatak kretanja, gojaznost, prisustvo stresa i mnoge druge anomalije savremenog načina življenja ukazuju na izuzetnu potrebu i značaj bazena kao sportskog objekta od koristi za sve", rekao nam je Haris Alić, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

Rekonstrukcija bazena je finalizirana od krova do bazenske tehnike i tehničke opreme i uloženo je 4.358.000 KM.