sport
0

Pet bh. sportista idu u Soči predstaviti BiH u što boljem svjetlu

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu predstavljen je bh. olimpijski tim za predstojeće Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju, te su najavljeni "Olimpijski sportski vikend" - program Olimpijskog komiteta posvećen popularizaciji sporta, organizacija EYOF-a i obilježavanje sjećanja na ZOI '84. u Sarajevu.

Našu će zemlju u Sočiju predstavljati pet sportista. U alpskom skijanju će to biti Igor Laikert, Marko Rudić i Žana Novaković, koja će nositi našu državnu zastavu na otvaranju Olimpijskih igara, u trčanju na skijama će nas predstavljati Mladen Plakalović, a Tanja Karišik u trčanju na skijama i u biatlonu.

Igor Laikert, koji će se takmičiti u svim disciplinama u alpskom skijanju, izjavio je kako svoj najbolji rezultat očekuje u superkombinaciji i brzim disciplinama, te dodao kako se dosta popravio i u slalomu, tako da je moguće da i tu ostvari zapažen rezultat.

Žana Novaković će se takmičiti u slalomu i veleslalomu, a ona je istakla kako joj puno znači iskustvo koje je stekla na prošloj Olimpijadi u Vankuveru. Od tada je, kaže, dosta napredovala, posebno u tehničkom smislu te danas skija znatno brže. Želja joj je plasman među prvih 30 skijašica u veleslalomu, ali ipak nije željela davati ikakva obećanja kada je riječ o rezultatu.

Sportisti se predstavili u retro uniformama

Tanja Karišik također ima iskustvo sa Olimpijade u Vankuveru, a novinarima je kazala kako ne može obećati neke velike rezultate, s obzirom na uvjete u kojima se spremala za Soči.

"Ono što mogu obećati je da ću dati svoj maksimum kako bih ostvarila što bolji rezultat", kazala je.

Mladen Plakalović je naveo kako je zadovoljan pripremama, bez obzira što su one bile skraćene zbog nedostatka snijega u januaru, dok je Marko Rudić istakao kako je njegova forma u usponu te očekuje dobar rezultat posebno u slalomu.

Na konferenciji za medije su govorili i članovi predsjedništva Olimpijskog komiteta, predsjednik Siniša Kisić, te potpredsjednici Izet Rađo i Marijan Kvesić.

Svi su čestitali našim takmičarima na ostvarenoj olimpijskoj normi te im poželjeli uspjeh u Sočiju. Siniša Kisić je naglasio kako su u Olimpijskom komitetu uvjereni da će naši sportisti dati sve od sebe kako bi BiH predstavili u što boljem svjetlu. Inače, bh. sportisti su se na konferenciji za medije predstavili u retro uniformama u sklopu obilježavanja 30. godišnjice Olimpijade u Sarajevu.

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić je kazao kako je cilj u ovoj godini obnoviti olimpijsku akademiju i otvoriti olimpijski muzej, dok je drugi potpredsjednik, Izet Rađo, naglasio da je Olimpijski komitet dao svoj maksimum kako bi na što bolji način podržao sportiste koji će nas predstavljati u Sočiju.

Država mora stati iza vrhunskih sportista

"OK je u njih investirao 291.000 KM, dakle onoliko koliko smo mogli, kao što, u skladu sa našim mogućnostima, finansiramo i sportiste od kojih očekujemo da nas predstavljaju na Olimpijadi u Riju 2016. godine. Dakle, Komitet daje 100 posto od sebe, ali to nije dovoljno za vrhunske sportiste iza kojih bi morala stati država", rekao je Rađo.

Predsjednik Olimpijskog komiteta se također osvrnuo na priče o tome kako je na sjednici Izvršnog komiteta bilo nesuglasica u vezi s tim da li državnu zastavu na otvaranju treba nositi Žana Novaković, koju su navodno podržavali funkcioneri iz RS-a, ili Igor Leikert, za kog su bili čelnici iz Federacije.

"Nikakvih nesuglasica nije bilo, a izabrana je sportistkinja koja je najbolje rangirana na svjetskim listama, što je kriterij koji slijedimo već osam godina. Na zatvaranju Olimpijade zastavu će nositi sportista koji ostvari najbolji rezultat u Sočiju, tako da će svi imati priliku da im se ukaže ta čast, a ujedno će imati dodatni motiv da ostvare što bolji rezultat", rekao je Kisić.

Bh. sportisti će put Sočija, zajedno sa svojim trenerima, krenuti 4. februara u 9:25 sa sarajevskog aerodroma. Igor Laikert, koji će skijati u svim disciplinama, nastupit će u nedjelju, 9. februara u spustu, u petak, 14. februara u superkombinaciji, u nedjelju, 16. februara u super veleslalomu, u srijedu, 19. februara u veleslalomu te u subotu, 22. februara u slalomu. Marko Rudić će nastupiti u veleslalomu 19. februara i u slalomu 22. februara, dok će Žana Novaković skijati veleslalom 18. februara, a slalom 22. februara. Sa njima će putovati treneri Alem Holjan, Branislav Lolović i Ajdin Pašović.

Mladen Plakalović će nastupiti u trčanju na skijama, u disciplini sprint - slobodno 11. februara, te u grupnom startu - slobodno 23. februara.

Tanja Karišik će nas predstavljati u trčanju na skijama u disciplini sprint - slobodno 11. februara, te u klasičnoj disciplini 13. februara. Također, u biatlonu će Tanja nastupiti u disciplini sprint 11. februara, te u individualnoj disciplini 14. februara. Njihovi treneri su Dragan Jeftović i Tomislav Lopatić.

Olimpijski sportski vikend

Na konferenciji za medije je predstavljen i "Olimpijski sportski vikend", odnosno program Olimpijskog komiteta posvećen popularizaciji sporta koji će biti održan od 31. januara do 2. februara na Bjelašnici i Jahorini, gdje će se promovisati discipline, staze i generacije koje će biti dio popularne evropske olimpijade mladih (EYOF) koja će 2017. biti održana na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Također, u okviru ovog vikenda će u Zetri biti održano takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo Open 2014.", na kojem će učestvovati preko 150 takmičara iz 12 zemalja.

Valja istaći da će u okviru ovog vikenda, između ostalog, 1. februara na Jahorini biti upriličena ceremonija ispraćaja bh. olimpijskog tima, a tom će prilikom također biti upriličeno i simbolično paljenje olimpijskog plamena, što će izvesti Žana Novaković i Sanda Dubravčić, koja je olimpijski plamen zapalila 1984. godine i tako označila početak Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.