Plivanje
0

Pellegrini: Treninzi s muškarcima su bili ekstaza

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Talijanska plivačica Federica Pellegrini, najveća domaća zvijezda plivačkih takmičenja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu, otkriva da je od 14 godine trenirala s muškarcima.

Pellegrini smatra da je već sada svojim rezultatima osigurala status najveće sportistkinje Italije u historiji, uključujući i sportiste, iako će 5. avgusta proslaviti tek 21. rođendan. U srijedu je pobijedila u finalnoj utrci na 200 slobodno SP-a u Rimu, srušivši vlastiti osobni rekord s vremenom 1:52.98. Prije toga je, pak, u nedjelju postala prva plivačica u historiji s vremenom ispod četiri minute (3:59.15) na dvostruko dužoj dionici.

Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, Pellegrini je s tek navršenih 16 godina osvojila srebrnu medalju na 200 metara slobodno, postavši tako najmlađa osvajačica olimpijske medalje u individualnom sportu u povijesti Italije, računajući mušku i žensku konkurenciju. Već tada je, zacijelo, iskoristila prednost činjenice da je od 14. godine trenirala s muškarcima.

  • To je bila ekstaza, režim koji je za bilo koju ženu jako teško izdrživ – komentariše danas Federica.

Prošle godine je na Olimpijskim igrama u Pekingu bila najveći favorit za zlato na 400 metara slobodno, budući da je u tu urku ušla kao aktuelna svjetska rekorderka. No, podbacila je i zauzela tek peto mjesto. Oporavila se sa zlatnom medaljom, njenom prvom olimpijskom najvećeg sjaja, na 200 metara. Zlato je proslavila sa svjetskim rekordom, tada u vremenu 1:54:82.

  • Na treninzima ne mogu biti brža od muškaraca, ali mogu biti blizu njih. Minuta i 52 sekunde na 200 metara, pa to je gotovo ''muško vrijeme''. Na 400 metara moj najbolji rezultat još nije blizu muškima – zaključila je Pellegrini.