sport
9

Pedesetogodišnja Kazahstanka osvojila prvu medalju za svoju državu u Riju

Klix.ba
Zulfiya Gabidullina (Foto: AFP)
Pedesetogodišnja plivačica iz Kazahstana osvojila je prvu medalju u historiji ove države na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Zulfiya Gabidullina je postavila novi svjetski rekord u slobodnom plivanju na 100 metara. Bila je brža skoro sekundu od prethodnog svjetskog rekorda u S3 klasi za atlete sa amputacijama, one koji ne koriste noge ili imaju nekoliko poteškoća. Završila je za 43,22 sekunde. Prije se takmičila u utrkama u invalidskim kolicima.

Ovo je prva medalja u historiji Kazahstana na ovom takmičenju.

Kina je osvojila sedam zlatnih medalja, Velika Britanija pet, a Uzbekistan tri. Domaćin Brazil osvojio je dvije zlatne medalje među kojima je i pobjeda Ricarda Coste u skokovima. Bitno je istaći da je on potpuno slijep. Skočio je 6,52 metra i pobijedio Amerikanca Lexa Gillettea.

Costaina sestra Silvania osvojila je zlatnu medalju u T11 kategoriji na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2015. godine i takmičit će se na Paraolimpijadi. Njih dvoje su oboljeli od bolesti Stargadt koja utječe na retinu. Zbog toga su slijepi.

Britanka Sarah Storey je postala najuspješnija paraolimpijka Velike Britanije jer je osvojila 12. medalju u biciklizmu.

Paraolimpijada je počela s mnogo problema. Predsjednik Brazila Michel Temer je izviždan na ceremoniji otvorenja, a atleta iz Bjelorusije Andrey Fomachkin je izbačen jer je nosio zastavu Rusije kojoj je zabranjeno učešće.