Autora Muhameda Bikića
166

Uskoro premijera filma "Olimpijada u Sarajevu", u dokumentarcu zapjevao Zdravko Čolić

N. K.
Zdravko Čolić se prisjetio anegdota (Foto: Screenshot)
Zdravko Čolić se prisjetio anegdota (Foto: Screenshot)
Kako se bliži 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu mnogi širom regiona i svijeta se pripremaju na raznovrstan program obilježavanja vrijednog jubileja kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio centar svijeta.
Jedan od medija koji je krenuo u realizaciju projekata je Federalne televizije koja je realizirala dokumentarni film o nezaboravnim Olimpijskim igrama osamdesetih godina prošlog stoljeća, autora Muhameda Bikića.

"Dijete sam olimpijskog grada i doslovno sve vrijeme od 1984. živim te februarske dane koji su ostavili neizbrisiv trag na naše generacije i naša je obaveza da se svako na svoj način podsjeća na te nezaboravne, lijepe dane naše historije, po najljepšem", kaže Bikić koji u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri kontiunirano na izuzetan sjetan način obilježava svaki nadolazeći februar.

Dokumentarni film "Olimpijada u Sarajevu" (urednik Namik Kabil, producent Edin Lonić, snimatelj Aziz Čeho, ton Boris Kragulj, svijetlo Elvedin Hamzić, montaža Jasmin Nalo, špica Adnan Dedić, narator Jasminka Šipka...) snimao se na autentičnim lokacijama.

"U filmu učestvuju i govore učesnici olimpijade, sportisti i sportski djelatnici, novinari, umjetnici... Svako na svoj način dirljivu priču tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bilo je zanimljivih anegdota, nezaobilaznog osmijeha, pjesme, legendarni Čola je i zapjevao kao nekada, ali i suza, posebno kada bi se spomenuo veliki prijatelj Sarajeva i BiH, nekadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaranch, koji se također posthumno pojavljuje u filmu, kao i predsjednik orgaznizacionog odbora ZOI 1984 Branko Mikulić i nekadašnji predsjednik MOK-a Lord Michael Killanin. U filma govore novinari Nikola Bilić i Stjepan Kljuić, generalni sekretar Ahmed Karabegović, učesnica ceremonije otvaranja Meliha Šarac, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, nositelj olimpijskog plamena Adnan Dizdar, učesnici - olimpijci Sanda Dubravčić, Bojan Križaj, Bibija Kerla, Tomislav Lopatić i Jure Franko, reditelj TV prijenosa Slaviša Mašić i umjetnici Zdravko Čolić i Zenit Đozić", kaže Bikić.

Premijera dokumentarnog filma "Olimpijada u Sarajevu" planirana je za 8. februar u 20:45 sati u programu Federalne televizije, na 40. godišnjicu olimpijade.