Drugi na svijetu
0

Tinejdžerska pikado senzacija mora državi dati gotovo polovinu nagrade od 230.000 eura

N. K.
Luke Littler (Foto: EPA-EFE)
Luke Littler (Foto: EPA-EFE)
Drugi najbolji igrač svijeta u pikadu Luke Littler izgubit će gotovo polovinu svog ukupnog nagradnog fonda nakon što je stigao do finala Svjetskog prvenstva.
Ovaj 16-godišnjak je privukao pažnju sportskog svijeta zahvaljujući nevjerovatnom putu u Alexandra Palaceu koji je završio porazom u srijedu u finalu od Lukea Humphriesa.

Littler je pokupio pristojan dio novčane nagrade na svom putu do finala, garantujući sebi isplatu od 230.000 eura tako što je završio kao drugoplasirani.

Međutim, čini se da će biti nemoćan izbjeći gubitak gotovo polovine svog dobitka jer će mu porezi i nacionalno osiguranje smanjiti njegov ukupni iznos za najmanje 45 posto.

Littler će, prema tvrdnjama investicijske platforme Saxo, morati platit 88.000 eura poreza kao i 8.500 eura nacionalnog osiguranja pa će svoj dobitak smanjiti za gotovo polovinu.

To znači da će kući ponijeti "samo" 135.000 eura u nagradnom fondu nakon poreza, što iznosi oko 2.600 eura sedmično u narednih 12 mjeseci.

"Svako treba platiti porez, bez obzira na dob, a mlađi od 18 godina imaju isti privatni odbitak kao i odrasli. Djeca obično ne rade ili ako rade, njihova je plata općenito pod neoporezivom olakšicom. U ovom slučaju, rijetkost je da tinejdžer dođe do toliko novca u jednom paušalnom iznosu i mi bismo mu savjetovali da potraži stručne finansijske savjetnike o tome kako najbolje postupati u vezi s tim", rekao je voditelj poreznih proizvoda u kompaniji Saxo Andrew Mangion.