Razočarenje u Engleskoj
0

Saudijci ulažu veliki novac u snooker, fanovi bijesni zbog novog pravila "zlatne kugle"

D. P.
(Foto: World Snooker Tour)
(Foto: World Snooker Tour)
Snooker je jedan od rijetkih sportova u kojeg Saudijci nisu još uvijek uložili veliki novac, no i to se mijenja jer je u najavi prvo takmičenje u Saudijskoj Arabiji.

Svjetska snooker federacija (WST) objavila je da će biti održano prvo snooker takmičenje u Saudijskoj Arabiji. No, ovaj tradicionalni engleski sport žele promijeniti iz korijena pa tako uvode "zlatnu kuglu" koja će vrijediti 20 poena.

Naravno, zlatna kugla je nešto što se nikada nije pojavilo tokom više od stoljeća tradicije ove plemenite sportske vještine.

Turnir će se održati od 4. do 6. marta, a već je nekolicina velikana svjetskog snookera potvrdila dolazak. Navijače je najviše obradovalo to što je Ronnie O'Sullivan najavio dolazak, kao i drugi najbolji igrač današnjice Judd Trump. Također, aktuelni svjetski prvak Luca Brecel stiže najvjerovatnije zbog bogate novčane nagrade.

Čeka se još preostalih sedam igrača, nakon čega će biti objavljen i raspored takmičenja te žrijeb.

Još uvijek nije poznato gdje će se zlatna kugla nalaziti tokom igre i da li će biti kazne za ubacivanje ili dodirivanje te kugle pošto će se koristiti za maksimalni break. Maksimalan break oduvijek u snookeru iznosi 147, a sa zlatnom kuglom to će biti 167.

Naravno, zaljubljenici u snooker nisu zadovoljni što se zbog velikih novčanih nagrada ova igra mijenja. Turnir će nositi naziv Riyadh Season World Masters of Snooker, a nagradni fond je milion dolara.

Tako se izdvaja tekst u printanom izdanju britanskog Suna u kojem se jasno poručuje Saudijcima: "Mičite ruke s naših kugli", s tim da se riječ "kugli" u ovom slučaju može prevesti i na jedan potpuno drugačiji način.