Englezi ga zovu spotter
21

Kako kamerman u pikadu zna koje polje tačno treba snimati? Za to je zadužen čovjek koji ima posebnu titulu

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kako realizator direktnog prijenosa i kamerman tačno znaju kako trebaju namjestiti kadar prije nego što pikado strelica sleti?

Ukoliko ste se to zapitali tokom Svjetskog prvenstva u pikadu, odgovor je veoma jednostavan.

Većina koja je pratila finale Svjetskog prvenstva između Lukea Humphriesa i Lukea Littlera je primijetila čudesnu providnost kojom tv ekipe prate odluke takmičara.

Oni odluke mijenjaju u djelićima sekunde, ali su kamere uvijek na mjestu. Zašto je to tako i ko se time bavi? Čovjek koji se time bavi ima posebnu titulu, Englezi ga zovu spotter i najvažnija je osoba u pikadu budući da je njegov posao govoriti realizatoru prenosa koji kadar će koristiti sljedeći odnosno on govori snimateljima gdje će strelica sletjeti.

O svom poslu je govorio Huw Ware prije nekoliko godina.

"Ja govorim snimateljima gdje će sljedeća strelica sletjeti", rekao je i dodao:

"U kontaktu sam s realizatorom, komentatorima i kamermanima. Govorim im gdje će igrač otprilike stati i vodim ih kroz svako bacanje na oči. Postoje nepredvidljivi trenuci, uostalom kao i u svakom sportu. Pojedini igrači vole koristiti različite strategije, a promašaji često znače da moraju pronaći drugačiji put do izlaza. Često nas iznenade jer igrači često igraju instinktivno, a to je teško predvidjeti".