Promijenili su i pravila
49

Dok su Englezi ogorčeni, "sheikh O'Sullivan" se pojavio u Saudijskoj Arabiji i zaludio fanove

D. P.
O'Sullivanova objava na društvenim mrežama (Foto: Facebook)
O'Sullivanova objava na društvenim mrežama (Foto: Facebook)
Ovih dana u toku je prvi ikada profesionalni snooker turnir u Saudijskoj Arabiji pod nazivom World Masters of Snooker, a glavna zvijezda spektakla u Riyadhu je Ronnie O'Sullivan.

Najveća zvijezda u historiji snookera sinoć je ostvarila prvi trijumf na turniru u Riyadhu, a tu je rezultatom 4:0 "pomeo" svog najvećeg rivala kroz karijeru Johna Higginsa.

O'Sullivan se tako plasirao u polufinale, gdje ga danas čeka okršaj protiv Judda Trumpa (17:00), dok će se u drugom polufinalu sastati Mark Allen i Luca Brecel (15:00).

Iako su mnogi bili razočarani jer se profesionalni snooker turnir održava u Saudijskoj Arabiji ulaganjem velike količine novca u nagradni fond, svi najbolji igrači današnjice odlučili su se pojaviti u Riyadhu ove sedmice.

Posebno oduševljen bio je upravo O'Sullivan, koji se tokom cijele karijere žalio na skromnu zaradu u svijetu snookera. Pažnju fanova privukao je i objavom fotografije u tradicionalnoj saudijskoj odjeći, nakon čega su ga u šali i prozvali "Sheikh O'Sullivan".

Novcem inspirisani O'Sullivan tako je pružio fenomenalnu partiju protiv Higginsa u četvrtfinalu te nema dvojbe da ćemo ga u takvom ritmu gledati i do kraja turnira.

Inače, fanovi tradicionalne britanske bilijarske igre nezadovoljni su jer su Saudijci za ovaj turnir promijenili stogodišnja pravila snookera pa su na stol stavili i "zlatnu kuglu", koja se ubacuje prilikom pravljenja maksimalnog breaka (147 poena). Tako bi eventualnim ubacivanjem zlatne kugle maksimalni break iznosio 167 poena, jer ona vrijedi 20 poena i ne viđamo je u snooker igri inače.