Organizator SP 2022.
0

Osam stvari koje možda niste znali o Kataru

Sarajevo-x.com
BBC je dodjelu organizacije Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru nazvao "fudbalskim čudom". "Huffington Post" je objavio nekoliko zanimljivosti o ovoj zemlji.
Foto: AFP
Foto: AFP

Ne samo da će Katar postati najmanja država koja će biti domaćin ovog velikog fudbalskog takmičenja, nego će postati i prva arapska zemlja koja je organizovala jedno svjetsko prvenstvo. No, nisu svi oduševljeni ovom odlukom FIFA-e. Mnogi su zabrinuti zbog strogih zakona o alkoholnim pićima, konzervativnom stavu prema ženama i visokim ljetnjim temperaturama.

Vlada

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani je trenutno vladajući emir Katara. Prema podacima magazina "Forbes", Al Thani je došao na vlast 1995. godine kada je svrgnuo svog oca. Njegovo bogastvo se procjenjuje na dvije milijarde dolara. Uspostavio je dobre odnose sa vladarima u Perzijskom zaljevu, posebno u dijalogu sa Izraelom.

Glavni grad

Glavni grad Katara je Doha, dom oko 80% stanovnika ove zemlje i mjesto gdje su se održale najveće Azijske igre 2006. godine.

Klima

Prosječne temperature u julu dostižu i do pedeset Celzijusovih stepeni.

Ekonomija

Prema pisanju "Washington Posta", prihodi od prodaje nafte i prirodnog gasa su omogućili Kataru da zabilježi drugi najveći prihod po glavi stanovnika 2007. godine u cijelom svijetu.

Populacija

Prema podacima CIA-ine knjige činjenica, u Kataru živi oko 840.926 stanovnika, dok katarske statistike kažu da je taj broj oko 1.699.435.

Fudbalska reprezentacija Katara

Reprezentacija Katara se nalazi na 113. mjestu FIFA-ine liste i nikada se nije kvalificirala za Svjetsko prvenstvo.

Konzumiranje alkohola

"Washington Post" piše da opijanje u javnosti strogo zabranjeno, a katarski zvaničnici su obećali da će obezbijediti posebna mjesta za konzumiranje alkohola tokom prvenstva.

Stav prema ženama

Žene u Kataru moraju pokriti ramena, a strankinje trebaju izbjegavati nošenje kratkih suknji u javnosti.