Čovjek prije svega
3

Oprostio se Jermain Defoe, sjajni napadač koji je van terena pokazao da je veći od ostalih

D. P.
Defoe je 2017. godine ispratio svog malenog prijatelja (Foto: Twitter)
Defoe je 2017. godine ispratio svog malenog prijatelja (Foto: Twitter)
Karijeru je završio Jermain Defoe (39), jedan od najboljih engleskih napadača posljednjih godina.

Defoe je danas objavio tužno saopćenje u kojem je ozvaničio kako završava bogatu nogometnu karijeru. Iskusni napadač promijenio je veliki broj klubova, a posljednji mu je bio Sunderland u čijim je redovima bio do danas.

Proslavljeni napadač nastupao je za brojne engleske ekipe u elitnom rangu. Igrao je za Sunderland, Bournemouth, Tottenham, Portsmouth i West Ham, a u inostranstvu je još nosio dresove Toronta i Rangersa.

U penziju odlazi s 57 nastupa u dresu reprezentacije Engleske i 20 postignutih golova, ali i kao deveti strijelac u historiji Premier lige sa 162 pogotka.

"Nakon 22 godine igranja odlučio sam da se oprostim od profesionalnog nogometa. To je bila vrlo teška odluka koju sam donio nakon razgovora s porodicom i bliskim ljudima. Profesionalni debi imao sam sa 17 godina 1999. i sada sam shvatio da je vrijeme za odlazak. Bila je to nevjerovatna avantura u kojoj sam upoznao neke nevjerovatne ljude", rekao je Defoe.

Sjajni napadač se zahvalio majci koja mu je poklonila prvu nogometnu loptu i najzaslužnija je za ljubav prema ovom sportu koja traje od druge godine.

"Nogomet će zauvijek ostati u mom srcu i pružat će mi ponos i zadovoljstvo to što mogu pogledati na svoju blagoslovljenu karijeru. Sada se nadam da ću provesti kvalitetno vrijeme s prijateljima i porodicom prije nego što se odlučim na naredni korak u karijeri", zaključio je Defoe.

Ipak, fanove je najviše "kupio" svojom nesebičnom ljubavi prema dječaku Bradleyu Loweryju čija je priča obišla svijet.

Maleni Bradley bio je veliki navijač Sunderlanda, a Defoe mu je bio životni heroj. Dječak je preminuo od kancera u šestoj godini života, a tužne dane uljepšavao mu je upravo Defoe, najbolji prijatelj.

Proslavljeni napadač posjećivao je dječaka Bradleya redovono, kako kući, tako i u bolnici. Više puta je s dječakom dolazio na utakmice i Bradley je bio Jermainov gost na utakmicama Sunderlanda.

Slike uplakanog Defoea sa sahrane šestogodišnjeg dječaka, koji je preminuo 7. jula 2017. godine, obišle su svijet.