sport
1

Olimpijski komitet BiH: Ne plašimo se terorističkih napada u Sočiju

Anadolija
 Ne plašimo se teroristički napada na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, istakao je za Anadoliju Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH), nakon sve učestalijih prijetnji terorističkih grupa da bi mogli napasti sportiste na Igrama u Rusiji.

"Imamo puno povjerenje u organizatore i Vladu Rusije, kao i gradsku vlast u Sočiju. Vjerujemo da će sve napraviti da ne bude niti najmanjih incidenata", kazao je Kisić, naglasivši da Olimpijske igre, ali i sport uopće nikada ne treba miješati sa bilo kojom vrstom političkih interesa.

Nakon što su olimpijski komiteti Mađarske, Slovačk, Italije i Njemačke danas primili terorističke prijetnje na ruskom jeziku, a sumnja se da su upućene još nekim zemljama, iz Olimpijskog komiteta BiH potvrdili su da nikakve vrste prijetnji nisu stigle na njihovu adresu.

"Ne. Nismo dobili nikakve prijetnje", rekao je Kisić, na što je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta i vođa bh. delegacije na Olimpijadi u Sočiju, dodao: "Razgovarali smo sa organizatorima koji nas uvjeravaju da će igre biti maksimalno bezbjedne i da će o sigurnosti učesnika  brinuti oko 40.000 vojnika i pripadnika tajnih službi. Vjerujemo da će organizatori i država Rusija učiniti sve da Igre prođu u najboljem mogućem redu".

BiH će na OI u Sočiju od 7. do 24. februara predstavljati pet sportista, u alpskom skijanju Žana Novaković, Igor Lajkert, Marko Rudić, te Mladen Plakalović (skijaško trčanje) i Tanja Karišić (skijaško trčanje i biatlon).

Novakovićeva i Rudić nastupit ćemo u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom), dok će Lajkert voziti sve (slalom, veleslalom, superveleslalom i spust). Sa njima će, osim Fazlagića, u Rusiju putovati pet trenera, pa će delegacija BiH u Sočiju ukupno brojati 11 članova.   

"Treneri naših sportista kažu da su solidno pripremljeni za takmičenja u Sočiju. Ne treba gajiti iluzije da će neko od njih osvojiti medalju, ali ono što je sigurno je da će se ti mladi ljudi  časno boriti za svoju zemlju. U to niko ne treba sumnjati. Uspjeh naših sportista je i da su kroz žestoke kvalifikacije izborili norme za nastup na Olimpijadi", smatra Kisić.

Na pitanje ko će od njih nositi zastavu BiH na otvaranju, a ko na zatvaranju OI u Sočiju, odgovorio je: "Na otvaranju zastavu će nositi najbolji rangirani i plasirani sportista u ovom trenutku, a to je Žana Novaković. Na zatvaranju Igara tu čast imat će sportista koji ostvari najbolji rezultat u Sočiju. Zvanično, ovo što sam sada rekao oko nosilaca zastave BiH, potvrdit ćemo na sjednici Izvršnog komiteta OK BiH 28. januara."