sport
2

OI, atletika: Rudishi olimpijsko zlato uz svjetski rekord

Totalsport
Kenijcu zlato i svjetski rekord (Foto: AFP)
Kenijcu zlato i svjetski rekord (Foto: AFP)
Kenijski 23-godišnji srednjeprugaš David Lekuta Rudisha impresivno je osvojio zlatnu medalju u finalu olimpijske atletske utrke na 800 metara u Londonu postavivši pritom vrijeme novog svjetskog rekorda.

Ono iznosi 1:40,91. Svoj dosadašnji svjetski rekord, otrčan prije dvije godine na Berlinskom mitingu Dijamantne lige Kenijac je popravio za deset stotinki sekunde.

Pitanje pobjednika Masajac je riješio na početku drugog kruga, kada se odlučnim napadom počeo odmicati od pratitelja. Njegov tempo niko nije mogao pratiti, pa je u cilju Rudisha vidljivo usporio u posljednjih 20-ak metara.

Rudisha je skinuo prvi atletski svjetski rekord u Londonu. Trenutno je vlasnik šest od najbržih deset vremena u povijesti svoje discipline.

Srebrenu je medalju uzeo Nijel Amos iz Bocvane uz nacionalni rekord. Svojoj je državi donio prvu olimpijsku medalju u povijesti. Keniji je otišla i bronza, i to Timothyju Kitumu uz lični rekord.

Od osam finalista njih sedam otrčalo je najbolje lične rezultate. Samo je sedmoplasirani Sudanac Abubaker Kaki ostvario najbolje lično vrijeme sezone.

 OI, atletika, 800m za atletičare:

  1. Rudisha (Ken) 1:40,91
  2. Amos (Boc) 1:41,73
  3. Kitum (Ken) 1:42,53