SP u plivanju
0

Nova četiri svjetska rekorda

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trećeg dana plivačkog takmičenja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu oborena su nova četiri svjetska rekorda. Dosad ih je ukupno srušeno 15 u tri dana.

Uz trijumf Nijemca Paula Biedermanna, koji je na 200 metara slobodno pobijedio Amerikanca Michaela Phelpsa i s vremenom 1:42:00 srušio Phelpsov svjetski rekord s Olimpijskih igara u Pekingu u ovoj disciplini (1:42.96), do zlatne medalje uz najbrže novo vrijeme na svijetu stigla je i Britanka Gemma Spofforth na 100 metara leđno. Ona je tu disciplinu otplivala za 58,12 sekundi, samo šest stotinki sekunde brže od drugoplasirane Ruskinje Anastasije Zueve, koja je u polufinalu plivala 58,48, ali taj je svjetski rekord ''preživio'' samo do finala.

Još dva svjetska rekorda oborena su u polufinalnim utrkama. Jedan je u disciplini 50 metara prsno otplivao Južnoafrikanac Cameron van der Burgh (26,74), a zanimljivo je da su plasman u finale te discipline izborila dva slovenska plivača, Matjaž Markič (peti) i Emil Tahirovič (sedmi).

Za zadovoljstvo domaćih navijača u Rimu opet se pobrinula Federica Pellegrini, koja je oborila vlastiti svjetski rekord na 200 metara slobodno s rezultatom 1:53.67. U ožujku ove godine je srušila svjetski rekord na državnom prvenstvu Italije s vremenom 1:54.47. U nedjelju je Pellegrini popravila vlastito najbrže vrijeme na svijetu i na 400 metara slobodno, otplivavši tu dionicu u vremenu 3:39.15.