Nogomet
0

Žrtve rasizma: Fudbaleri Missourija bojkotuju utakmice u znak podrške tamnoputim studentima

Klix.ba
Fudbaleri američkog tima Univerzitet Missouri bojkotuju utakmice sa zahtjevom da predsjednik univerziteta podnese ostavku zbog rasizma.

Više od 30 igrača ovog tima iz Columbije podržali su ovaj potez na koji su se odlučili nakon što jedan student već danima štrajkuje glađu zbog rasizma.

"Atlete tamne puti u fudbalskom timu Univerziteta Missouri iskreno vjeruju da je "nepravda bilo gdje prijetnja pravdi svugdje. Više nećemo učestvovati u bilo kakvim fudbalskim aktivnostima dok predsjednik Tim Wolfe ne da ostavku ili ne bude maknut sa dužnosti zbog nepažnje prema dešavanjima marginalizovanih studenata", kazali su.

Postavljena je i fotografija na kojoj se vide fudbaleri zajedno s trenerom koji se drže pod ruku u znak solidarnosti.

U zank protesta diglo 35.000 studenata kampusa. Aktivisti se žale na rasističke ispade i diskriminaciju već duže vrijeme. Wolf je obećao da će riješiti taj problem, ali ne i da će dati ostavku.

Rasne tenzije pojačale su se u Missouriju 2014. godine nakon što je policajac ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna u Fergusonu. Ovo ubistvo izazvalo je velike demonstracije širom SAD-a.