Nogomet
9

Zrinjskom ubjedljiva pobjeda protiv Veleža u prvoj utakmici osmine finala Kupa BiH

Piše: O. T.
(Foto: Klix.ba)
U prvoj utakmici osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine Zrinjski je u Mostaru na stadionu Pod Bijelim brijegom rezultatom 3:0 slavio protiv gradskog rivala Veleža.

Trener Veleža Ibro Rahimić u prvu postavu uvrstio je Volodera, Jakirovića, Mahinića, Bebanića, Jakupovića, Uzuna, Ćemalovića, Nazdrajića, Memića, Papaza i Zvonića. U redovima aktuelnih prvaka BiH odlukom Vinka Marinovića zaigrali su Vasilj, Radeljić, Tomić, Pehar, Žeravica, Lučić, Čolić, Todorović, Katanec, Filipović i Mrkaić.

Zrinjski je na samom startu pokazao zašto je apsolutni favorit u ovom meču. Mrkaić je u šestoj minuti glavom matirao Volodera nakon centaršuta iz kornera sa lijeve strane. Iako se u tim momentima činilo da bi Plemići već do poluvremena mogli ostvariti veliku prednost, na odmor se otišlo uz rezultat 1:0.

Samo 10 minuta igre u drugom dijelu bilo je potrebno da Zrinjski udvostruči vodstvo, a strijelac je bio Stojanović koji je pogodio iz slobodnog udarca sa oko 25 metara. Isti igrač je u 67. minuti asistirao za novi gol svog tima kada je centrirao sa lijeve strane, a Jović udarcem glavom pogodio za 3:0.

U 70. minuti Filipović nakon kratke akcije poslije kornera desnom nogom sa oko 15 metara pogađa prečku gola gostiju. Najveću šansu za Velež imao je Uzun koji je u 81. minuti nakon greške Stojanovića izašao jedan na jedan protiv Vasilja koji brani njegov udarac. Uzun je u ovoj prilici imao i slobodnog saigrača, ali odlučio se na udarac i promašio.

Na kraju je ostalo 3:0, a uzvrat je na rasporedu naredne srijede.

Raspored i rezultati prvih utakmica osmine finala Kupa BiH:

Orašje i Travnik 1:1 Sarajevo - Kozara 3:1 Sloboda - Široki Brijeg 1:0 Mladost DK - Slavija 6.1 Rudar Kakanj - Radnik Bijeljina 0:1 Zrinjski - Velež 3:0 Željezničar - Goražde (19:00 sati) Bosna Sema - Radnički (15:00 sati, četvrtak).

*uzvratne utakmice igraju se narednog utorka i srijede.