Nogomet
15

Kup BiH: Sloboda pobijedila Široki Brijeg, uvjerljiv trijumf Mladosti protiv Slavije, Radnik savladao Rudar

Piše: D. B.
Sloboda - Široki Brijeg (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prvim utakmicama osmine finala Kupa BiH Sloboda je rezultatom 1:0 pobijedila Široki Brijeg, Mladost DK je nanijela težak poraz Slaviji te slavila 6:1, dok je Radnik na gostovanju u Kaknju savladao Rudar 1:0.

Sloboda - Široki Brijeg 1:0

Sloboda je zaprijetila u 4. minuti preko Stjepanovića, koji je nakon ubačaja Fatića poslije prekida pogodio stativu gola Širokog Brijega. Domaći su nastavili vršiti pritisak na odbranu Širokobriježana, što je rezultiralo vodećim pogotkom u 10. minuti, kada je nakon novog centaršuta Fatića iz kornera glavom gol postigao Merzić.

Mogli su domaći do novog gola tri minute kasnije da je precizniji bio Ordagić, čiji je udarac lagano zaustavio golman gostiju Bilobrk. U 20. minuti je Todorović uposlio Krpića, ali je Bilobrk ponovo bio na visini zadatka.

Širokobriježani su prvi put ozbiljno zaprijetili domaćim u 26. minuti, šutirao je Lončar, a golman Tuzlaka Pirić je uspio odbraniti. Pirić je dobro intervenisao i u 44. minuti kada je odbranio udarac Barabana. Nakon prvog poluvremena na Tušnju Sloboda je imala minimalnu prednost.

U nastavku utakmice je Široki Brijeg pokušao doći do iznednačenja, Crnov je u 57. minuti uposlio Barabana, čiji je udarac završio pored gola Slobode. Uzvratili su domaći preko Fatića tri minute kasnije, čiji udarac ispod prečke "vadi" Bilobrk. Domaći su do kraja utakmice sačuvali minimalnu prednost i upisali pobjedu prije revanša koji se na Pecari igra sljedeće sedmice.

Mladost DK - Slavija 6:1

Slavija je iznenadila ekipu Mladosti i povela u 5. minuti golom Milenkovića nakon kornera. Dvije minute kasnije su domaći izjednačili na 1:1 zahvaljujući pogotku Kuzmanovića, kojem je asistirao Šišić. Potom je u 10. minuti Kuzmanović ponovo pogodio za 2:1, a Šišić je uspisao drugu asistenciju.

Minut kasnije je bilo 3:1 za Mladost nakon pogotka Ramovića i greške golmana Slavije, a domaći su gol za 4:1 postigli u 26. minuti preko Aladina Šišića, koji je izašao sam pred golmana gostiju i zatresao mrežu. Peta lopta je završila u mreži gostiju iz Istočnog Sarajeva u 31. minuti, kada je svoj drugi gol na utakmici postigao Ramović. Nogometaš Mladosti je realizovao šansu jedan na jedan s golmanom Slavije.

Slavija je ostala bez Lemeza u 43. minuti, koji je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Domaći su nakon prvog poluvremena vodili 5:1.

Slavija je izglednu priliku za pogodak i smanjenje zaostatka imala u 65. minuti preko Đorđevića, ali nogometaš gostujućeg tima nije uspio pogoditi mrežu.

Gosti nisu mogli napraviti ništa u nastavku, ali je Mladost DK postigla još jedan gol u finišu susreta preko Maksimovića i pobijedila 6:1 te tako čak i prije revanša najvjerovatnije osigurala plasman u četvrtfinale Kupa BiH.

Rudar Kakanj - Radnik Bijeljina 0:1

Rudar i Radnik su odigrali utakmicu po lošem terenu u Kaknju. U prvom poluvremenu je bilo nekoliko prilika na obje strane, ali su mreže mirovale.

Mreža kakanjskog Rudara zatresla se u 71. minuti, a strijelac za Radnik je bio Martinović. Taj rezultat je ostao do kraja utakmice, tako da je bijeljinski tim napravio ogroman korak ka plasmanu u četvrtfinale prije revanša na svom terenu.

U terminu od 15:00 sati odigrana je i utakmica između Sarajeva i Kozare, koja je završena pobjedom Bordo ekipe rezultatom 3:1.