Nogomet
14

Zrinjski – Željezničar 1:1; Plemići napadali, Plavi opasno prijetili kontrama

Piše: Edin Isanović
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U derbiju 19. kola BHT Premijer lige Zrinjski i Željezničar odigrali su 1:1 Pod Bijelim brijegom.

Domaći su krenuli agresivno od početka meča. Već u 2. minuti Todorović pokušava, ali nije precizan. Igrao se 13. minut kada je igrač domaćih Bajić oprobao svoj šut. No, rezultat se nije promijenio.

Incijativa Plemića nije jenjavala, ali im to nije donijelo ništa konkretno. Kazna je stigla u 23. minuti. Riad Bajić i Hasanović su dobro kombinovali, a ovaj drugi je efektno glavom matirao Dujkovića za 0:1. Aktuelni prvaci, nakon primljenog gola, nastavljaju atake prema golu tima sa Grbavice.

U 32. minuti Bogdanović je zakačio loptu rukom u svom šesnaestercu, ali sudija Bureković nije pokazao na kazneni udarac. Tri minute poslije novi uzdasi na tribinama gdje su bili smješteni domaći navijači. Nikolić je šutirao preko gola. Do kraja prvog poluvremena Plemići su imali još jednu šansu u 45.minuti, ali je rasčistio Kosorić. Na odmor se otišlo minimalnim vodstvom gostiju koji su igrali izuzetno borbeno i zaslužuju "palac gore“.

U nastavku domaći kreću snažno. U prvih 15 minuta drugog dijela vršili su presing ka golu gostiju koji su odolijevali svim atacima.

Izabranici Milomira Odovića u 62. minuti imali su izglednu priliku. Memija se našao "oči u oči“ sa Dujkovićem, ali je pogodio stativu. Samo pet minuta poslije Pehar je bio u dobroj šansi. No, loše je zahvatio loptu.

Pritisak se domaćima isplatio u 72. minuti kada je Antolovića matirao Stevo Nikolić. Lopta je udarila u stativu, a potom čuvara mreže Željezničara u leđa u odbila se u mrežu za 1:1.

Gosti u 80.minuti imaju priliku preko Đelmića, ali je dao dug for i Dujković je otklonio opasnost. Igrao se 83.minut kada su igrači Zrinjskog tražili jedanaesterac jer je, po njihovom mišljenju, jednog igrača Željezničara lopta udarila u ruku. No, glavni sudija je odmahnuo rukom da se igra nastavi.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao, a najbolju šansu imao je Šćepanović u sudijskoj nadoknadi. No, Antolović je bio oprezan.

Utakmicu u Mostaru posmatrao je trener golmana u reprezentaciji BiH – Enver Lugušić.

Nakon remija Željezničar ima 38, a Zrinjski 37 bodova. Sarajevo je pobjedom nad ekipom Mladosti iz Velike Obarske preskočilo današnje aktere na tabeli.

Ostale rezultate i tabelu možete pogledati na ovom linku.