Nogomet
35

Zrinjski - Široki Brijeg 3:2; Plemići režirali preokret i slavili u velikom derbiju

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Derbi 25. kola BHT Premijer lige igrao se u gradu na Neretvi gdje su se sastale dvije prvoplasirane ekipe koje su ponudile kvalitetan nogomet. Na kraju je bilo 3:2 za domaće, a junak je bio Stevo Nikolić koji je postigao dva gola. Gosti su vodili 2:0 do 82.minute, ali su Plemići uspjeli preokrenuti rezultat.

Domaći su od prvog minuta krenuli ofanzivno ka golu gostiju sa Pecare. Igrao se 2. minut kada je Nikolić šutirao, ali je Soldo loptu odbio u korner. U 7. minuti glavom je pokušao Aleksić. No, bio je neprecizan.

Nikolić se u 15 .minuti našao "oči u oči" sa čuvarom mreže gostiju. Ponovo nije poentirao.

Nakon neiskorištenih šansi Plemića stigal je kazna. Igrao se 17. minut kada se Marić najbolje snalazi između trojice nogometaša Zrinjskog i matira Dujkovića za vodstvo gostiju. Nakon primljenog pogotka Mostarci nastavljaju napadati. Tako je Stojkić u 25. minuti pokušao pogoditi iz slobodnjaka, ali je Soldo sjajno intevenisao.

Do kraja je Aleksić imao još jednu šansu za domaće, ali se rezultat nije mijenjao.

U nastavku prvo prijeti Široki Brijeg preko Ćorića u 48. minuti. Ipak, njegov udarac je izblokiran. Do 60. minute najčešće se igralo između dva šesnaesterca. Potom je tim sa Pecare zaprijetio iz nekoliko kornera. Međutim, to im nije donijelo ništa konkretno.

No, u 68.minuti gosti povećavaju svoje vodstvo. Wagner je sjajno povukao loptu kroz sredinu razmijenio dupli pas sa jednim saigračem i na kraju je zatresao mrežu Dujkovića iz neposredne blizine za 0:2.

Domaći su smanjili u 82. minuti. Sjajno je sa desne strane probio Simeunović, a Nikolić je glavom pogodio za 1:2. Isti igrač poravnao je u 90. minuti kada se sjajno snašao u šesnaestercu gostiju. To nije bio kraj.

Potpuni preokret režirao je Crnov koji je pogodio sa bijele tačke u sudijskoj nadoknadi. Izabranici Branka Karačića stigli su do važna tri boda.