Jedna od najvećih pobjeda u historiji
296

Znate li koja je najuvjerljivija pobjeda Želje nad Mariborom?

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Suparnik bh. prvaka Željezničara u 2. pretkolu Lige prvaka bit će Maribor, slovenski prvak. Prognoze stručnjaka govore kako su šanse za plasman u narednu rundu jednake.
Foto: Arhiv Mediacentra
Foto: Arhiv Mediacentra
Nakon 180 minuta igre bit će poznato ko će ići dalje u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Inače, Maribor je svojevremeno igrao u elitnom razredu jugoslavenskog nogometa. U sezoni 1971./72., kada su Plavi stigli do svoje prve titule, savladali su ovaj slovenski tim rezultatom 8:0, a četiri gola postigao je Josip Bukal.

Utakmica je odigrana 29. augusta 1971. godine na Koševu pred oko osam hiljada gledalaca. Tim sa Grbavice je donio katastrofu za Ljubičaste iz Maribora. Izvještači su zabilježili da odavno nije prezentirana takva nogometna egzibicija na najvećem bh. stadionu.

Izabranici tadašnjeg prvog šefa struke Milana Ribara su ponudili dopadljiv nogomet, sve linije su besprijekorno funkcionirale, a pored osam postignutih golova moglo ih je biti još.

U toj utakmici dres Želje su nosili: Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić (Kojović P.), Janković, (Hrvat), Bukal, Sprečo i Deraković. Pogotke za Plave postigli su Sprečo u 5. i 34., Deraković u 11., Bratić u 44. i Bukal u 54., 66., 72., i 84. minuti.

Nakon ovog dvoboja, zbog neopreznosti odbrambenih igrača Maribora, teže su povrijeđeni Jelušić, Janković i Sprečo.

Ovo je je jedna od najvećih pobjeda Želje u jugoslavenskoj nogometnoj ligi.